Zojuist nam de Tweede Kamer de spoedwet stikstof aan. De wet moet de duizenden stilliggende bouwprojecten in Nederland weer vlottrekken. De wet kreeg de steun van de coalitie, de SGP, 50Plus en het onafhankelijke Kamerlid Van Haga (voorheen VVD). De oppositiepartijen GroenLinks en de PvdA stemden tegen.

Komende week volgt de behandeling in de senaat, die naar verwachting in de week daarna over de wet stemt. Of de wet het in de Eerste Kamer gaat halen, is onzeker. De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en is afhankelijk van de stemmen van de oppositie. Forum voor Democratie is tegen en heeft 9 van de 75 zetels. De PVV is eveneens tegen en heeft 5 zetels. De fractie-Otten heeft 3 zetels. De coalitie heeft 32 zetels. GroenLinks heeft 8 zetels, PvdA 6 zetels. De SGP en 50Plus hebben ieder 2 zetels. De SP heeft 4 zetels.

Gezien de steun in de Tweede Kamer is dan ook onzeker of de spoedwet voldoende stemmen kan verzamelen in de Eerste Kamer. Het kabinet benadrukt dat uitstel van de de wet grote gevolgen heeft voor de Nederlandse economie. Die bloeit, maar zou door de stikstofcrisis zelfs in een recessie kunnen belanden.
NOS - Spoedwet stikstof neemt hobbel Tweede Kamer
Reageer
  • Deel
Druk af