Boze Spaanse boeren dumpten gisteren duizenden aardappels op de stoep bij een Carrefour-supermarkt in Granada. Ze protesteerden daarmee tegen het prijsbeleid van de supermarktketen. In het kielzog van de Russische ban op agrarische producten uit de EU zou Carrefour (en andere supermarkten) de prijzen extra hebben verlaagd, waardoor producenten nog meer in hun bestaansrecht bedreigd worden. De demonstratie was georganiseerd door de Spaanse boerenvakbond Union de Pequenos Agriultores y Granaderros (UPA), schrijft RT.com.

Acute en toekomstige zorgen over boeren
De UPA vraagt niet alleen aandacht voor de huidige situatie, maar wijst er ook op dat de sancties voor de duur van een jaar afgekondigd zijn. Ook betuigt de UPA solidariteit met boeren in andere Europese landen die door de ban getroffen worden. "Op dit moment hebben we geen idee wat er gaat gebeuren en we hebben grote zorgen over de omvang en schaal van de beslissing van de Russische regering", zegt een UPA-vertegenwoordiger op RT.

Impact sancties
De Spaanse aardappelstort mag daar dan een kleinschalige uiting van zijn, boeren in heel Europa maken zich dezelfde zorgen. De maandag afgekondigde Europese steun van € 125 miljoen wordt gezien als een druppel op een gloeiende plaat, ook al weet niemand nog wat de impact van de sancties precies gaat zijn. RT citeert de cijfers van ING Group, die de schade voor de EU op € 6.7 miljard raamt, en een banenverlies voorziet van 130.000 banen. Volgens RT zijn de EU-landen die het meeste zullen lijden Polen, Spanje en Nederland - dat komt overeen met de lijst met de echte cijfers die Foodlog vorige week publiceerde.

Rusland zegt onderwijl zich geen zorgen te maken: de wegvallende EU importen zullen gecompenseerd worden door importen uit andere regio's, zoals Zuid-Amerika, en een toenemende binnenlandse productie. RT besluit: 'Het effect van de sancties en hoe snel andere leveranciers het ontstane gat kunnen vullen in Rusland valt nog te bezien'.
Dit artikel afdrukken