Eerder deze week publiceerde Foodlog de toen beschikbare meest precieze cijfers over AGF-exportbelangen al op Foodlog. Gisteren ontvingen we de volgende update (in dollars, de vorige zie je hieronder op de tweede positie en is opgesteld in euro's; een dollar is ongeveer € 0,75 waard op dit moment):

undefined

De cijfers zijn gebaseerd op douanetellingen. Heel opvallend is de positie van Litouwen. Dat land exporteert opeens veel minder naar Rusland. Ons land stijgt en blijkt opeens ongeveer een verdubbeld belang te hebben. Het belang van Litouwen blijkt opeens geminimaliseerd. Het liep terug van 637 miljoen euro naar 5,5 miljoen dollar. Ook Spanje ziet zijn belang ruimschoots verdubbelen. Griekenland sluit daar nou bij aan.

Waar dit op duidt, legde een ingewijde in Brussel ons uit. Douanecijfers zijn op dit moment de kern van het spel tussen tussen Brussel (en Eurocommissaris voor landbouw Dacian Ciolos) en de lidstaten. De Commissie is zich bewust van het feit dat de douanecijfers niet kloppen omdat de lidstaten hun cijfers niet dagelijks en correct doorgeven. Nederland en Spanje blijken de grootste sjoemelaars na de herberekeningen die de afgelopen dagen in Brussel zijn uitgevoerd op basis van het 'hernationaliseren' van handelshuizen die niet vanuit hun eigen lidstaat zelf opereren.

In de huidige situatie pakt het sjoemelen negatief uit, zodat de landen met grotere belangen dan voorheen werden gedeclareerd nu graag met de billen bloot willen om geen compensaties mis te lopen. Bovenstaande cijfers gaan vermoedelijk de basis vormen voor de vaststelling van steunmaatregelen.
Zijn ze echt betrouwbaar? Nee. Want de handel geeft geen eindbestemming aan van veel doorvoer. Dat kan nu handelshuizen de kop kosten. Het is wel precies de reden dat Eurocommissaris Ciolos precies wil weten hoe de handel loopt en als tweede marktstabiliseringsmaatregel het inrichten van een fatsoenlijke database met handelsstromen noemt.

undefined

Belang in vlees, zuivel en eieren
Hieronder brengen we nu ook de cijfers voor vlees, zuivel en eieren. Het is opvallend dat we niemand uit de eiersector horen, want grootexporteur Nederland heeft binnen het beperkte eierbelang een fors aandeel. Ook deze cijfers zijn gebaseerd op douanetellingen. Ook voor vlees geldt: de cijfers zijn zo betrouwbaar als de handel wil zijn. Daar is dus nog iets belangrijks mee gezegd: de handel bepaalt de stromen, de prijzen en daarmee de steunmaatregelen. Niet de boer.

Advies aan staatsscretaris Dijksma
Ik sprak gisteren een ingewijde uit de vleeshandel die ons erop wees dat de boer zijn spel met de handel speelt en zich razendsnel weet aan te passen. Ook dezer dagen. "De politiek die nu over steunmaatregelen nadenkt, moet de interactie tussen boeren en handel niet onderschatten. Handel en boeren horen via termijncontacten of vastere relaties horen bij elkaar als een Siamese tweeling. Ze hebben elkaar nodig en zijn zich daar terdege van bewust. ‘Wij’ zijn zoveel sneller en beter dan de overheid en hebben de tevelen hier en tekorten daar binnen een paar maanden weer helemaal glad gestreken. We mekkeren wel dat we compensatie nodig hebben, maar intussen stellen boeren en handelaars hun koers razendsnel bij. Maar kijk naar de rare bokkensprongen die Rabobank nu maakt omdat er zoveel boeren op zwart zaad zitten. 'Wij' kunnen dat spel alleen spelen zolang je maar geen anderen aan boord hebt, zoals bijzonder beheer van de Rabobank. Die gaat dus meer kwaad dan goed doen. ik hoop dat mevrouw Dijksma dat begrijpt en laat meewegen in haar smeekbedes bij Ciolos om 'een beetje meer' voor Nederland. Daar zetten Rabobank en LTO Nederland haar toe aan. Ik houd m'n hart vast voor de extra schade die dat gaat opleveren."

undefined

undefined

Fotocredits: Dijksma en minister Henk Kamp op het Binnenhof, still, NOS
Dit artikel afdrukken