Onderzoekers van het Monell instituut en het QIMR Berghofer Research Institute kwamen er achter dat ons genetisch materiaal in grote mate de smaakperceptie van 'zoet' beïnvloedt.

Tweelingonderzoek
Ze testten daarvoor 243 eeneiïge en 452 tweeëïge tweelingparen, plus 511 individuele proefpersonen. De proefpersonen kregen 4 zoete oplossingen voorgezet: met fructose, glucose, aspartaam en NHDC (neohesperidine dihydrochalcone), eveneens een kunstmatige zoetstof. Ze moesten de oplossingen beoordelen op de intensiteit van de zoete smaak.

Genetische factoren bleken verantwoordelijk voor zo'n 30% van het verschil in zoetperceptie van persoon tot persoon
"Teveel suiker eten wordt nogal eens als een persoonlijke zwakheid gezien. Maar ons onderzoek laat zien dat onze aangeboren genetische opmaak deels bepaalt hoe we zoet ervaren", zegt hoofdauteur Danielle Reed van Monell. "Net zoals mensen die geboren zijn met een slecht gehoor de radio harder moeten zetten, moeten mensen met een zwak zoetproefvermogen een extra schep suiker in hun koffie doen om dezelfde zoetervaring te beleven."

Genetische factoren bleken verantwoordelijk voor zo'n 30% van het verschil in zoetperceptie van persoon tot persoon. Proefpersonen met een zwak zoetproefvermogen proefden zowel natuurlijke suikers als suikervervangers als minder zoet.
Eeneiïge tweelingen hebben hetzelfde DNA. Bij tweeëiïge komt 50% van het DNA overeen. Er van uitgaande dat de tweelingen in hun jeugd hetzelfde eten voorgezet hebben gekregen, konden de wetenschappers de mythe ontkrachten dat een hoge suikerconsumptie kinderen 'went' aan zoetheid. "Onze resultaten wijzen er op dat gedeelde ervaringen, zoals gezinsmaaltijden, tweelingen niet dezelfde smaakmaatstaven konden opleveren."

We hebben nog geen middel dat de zintuiglijke ervaring van suiker kan evenaren
Nieuwe perspectieven voor suikerreductie
"Hoewel bijna iedereen - consumenten, artsen, gezondheidsautoriteiten - de hoeveelheid suiker in ons eten omlaag wil brengen, hebben we tot nu toe geen middel dat de zintuiglijke ervaring van suiker kan evenaren", zegt Reed. "Maar als we kunnen begrijpen waarom sommige mensen een zwakkere zoetperceptie hebben, zouden we iets aan die eigenschap kunnen doen zodat we de hoeveelheid suiker in onze voeding terug kunnen brengen." Mogelijk kan deze ontdekking daarom toch ooit iets betekenen om zoetekauwen sneller genoeg van suiker te laten krijgen.

Het onderzoek is verschenen in Twin Research and Human Genetics.

Fotocredits: 'M, Q and the lollipop', Tim Pierce
Dit artikel afdrukken