Slechts 3 Afrikaanse landen zullen in 2025 voldoen aan de WHO-doelstelling voor zogenoemde exclusieve borstvoeding: Guinee-Bissau, Rwanda en São Tomé en Príncipe. Dat betekent dat minimaal de helft van alle daar nieuwgeborenen gedurende de eerste zes maanden van hun leven uitsluitend borstvoeding krijgen. Als meer vrouwen in de eerste 6 levensmaanden exclusief borstvoeding geven, kan dat volgens de WHO 800.000 levens per jaar redden.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) van de University of Washington’s School of Medicine in een nieuwe studie, die werd gepubliceerd in Nature Medicine.

De Amerikaanse onderzoekers keken naar hoe vaak moeders borstvoeding gaven en vergeleken de vooruitgang binnen en tussen 49 Afrikaanse landen tot op regionaal niveau. Over het algemeen is in de periode 2000-2017 goede vooruitgang geboekt. Maar zelfs in Burundi, Rwanda en delen van Ethiopië, Oeganda en Zambia, landen met de hoogste percentages vrouwen die borstvoeding geven, blijft onder kwetsbare bevolkingsgroepen in plattelandsgebieden exclusieve borstvoeding achter.

Volgens Ellen Piwoz van de Bill & Melinda Gates Foundation zijn de bevindingen en de interactieve kaarten die uit de studie resulteren een krachtig hulpmiddel om beleidsmakers te helpen de achterblijvende borstvoedingscijfers op te krikken en alle baby’s een gezonde start te geven.
ScienceDaily - Despite progress, only 3 African nations expected to meet global breastfeeding goal: Estimates show more than 800,000 child deaths could be averted annually with optimal breastfeeding
  • Deel
Druk af