Nieuw meta-onderzoek naar de impact van alcohol op de nachtrust leidt tot de conclusie dat alcohol de tijd die het kost om in slaap te vallen verkort, de diepe slaap verlengt, maar de REM-slaap verstoort. Dat schrijven de onderzoekers Irshaad Ebrahim en Chris Idzikowski naar aanleiding van onderzoek waarvan de resultaten in april in Alcoholism: Clinical & Experimental Research worden gepubliceerd.

Slapende mensen wisselen periodes van non-REM slaap af met REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. De eerste slaap is remslaap, non-remslaap is 'diepe slaap' of Slow Wave Sleep. Na een periode van ongeveer 90 minuten non-remslaap treedt een periode van zo'n 20 minuten remslaap op.

Alcoholgebruik leidt ertoe dat mensen later in de nacht langere periodes in non-remslaap (diepe slaap) doorbrengen. Tijdens die periodes verricht het lichaam herstelwerkzaamheden aan zichzelf, bouwt het spier- en botweefsel op en versterkt het zijn immuunsysteem. De diepe slaap staat voor rust en herstel. Dat lijkt dus gunstig, maar het gaat ten koste van de remslaapperiodes. In die tijden werkt het lichaam aan geheugen en concentratie en aan motorische vaardigheden, vaak is dit ook de tijd dat er gedroomd wordt. Het brein is 'de harde schijf aan het defragmenteren'. Over het algemeen maakt de remslaap 20 tot 25 procent van de nachtrust uit.

Alle hoeveelheden alcohol blijken te helpen bij het in slaap vallen, reden voor het slaapmutsje. Ook zorgt alcohol er voor dat de eerste periode van remslaap later optreedt. Maar hoe meer alcohol er gedronken is, hoe groter de verstoring van het ritme later in de nacht, vooral van de remslaap. Geheugen- en concentratiefuncties blijken te verminderen als er minder remslaap is, net als de motoriek - en dat gevolg treedt vooral op bij grotere hoeveelheden drank.

"Alles bij elkaar opgeteld, helpt alcohol dus niet de nachtrust te verbeteren. De slaap mag dan wel dieper zijn, maar raakt verstoord. Daar komt bij dat de langere periodes van diepe slaap waarschijnlijk bijdragen aan snurken en slechter ademen", zegt Chris Idzikowski.

Fotocredits: Range of Light
Dit artikel afdrukken