Minister Carola Schouten van Landbouw en Visserij blijkt de vergunningen van de Nederlandse pulsvissers tot 1 juni te verlengen. Vorige maand besloot de Europese Unie tot een verbod op het pulsvissen, de efficiënte vistechniek waarbij vissen door stroomstootjes van de bodem opgeschrikt worden. De afgelopen jaren heeft Nederland in totaal een tachtigtal vergunningen voor pulsvissen los weten te krijgen bij de EU. De helft daarvan loopt in april af.

Omdat het Europees Parlement pas half april over het pulsvissen zal besluiten en nog niet duidelijk is hoeveel schepen uiteindelijk met de pulstechniek door zullen mogen vissen, heeft Schouten de ruim 40 aflopende vergunningen tot 1 juni verlengd.

Dat schrijft de minister in een brief die de NOS heeft mogen inzien. Dankzij de verlenging kunnen de betroffen vissers komende tijd gebruiken om over te stappen op andere vismethoden. Die tijd is nodig, omdat er inmiddels wachtlijsten zijn ontstaan voor nieuw vistuig.

Er is mogelijk nog wel een probleempje. Voor de verlengingen heeft Schouten - voor zover bekend - geen toestemming gevraagd. Een woordvoerder van de Europese Commissie wilde nog niet reageren, aldus de NOS. Of het wel mag van de Brusselse bazen is dus nog niet bekend.
NOS - Schouten verlengt pulsvisvergunningen nog één keer
  • Deel
Druk af