Gisteren waren het stappentellers, vandaag zijn het slimme contactlenzen om je suikerspiegel in de gaten te houden en chips die je medicatie bijhouden. Morgen is er alweer iets nieuws waarmee je hartproblemen opspoort. eHealth ontwikkelt zich snel.

Nieuwe technologieën volgen elkaar in rap tempo op. Denk hierbij aan apps en wearables, maar ook aan gezondheidsplatforms en persoonlijke gezondheidsdossiers. Volgens de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) is onze reguliere gezondheidszorg niet goed voorbereid op deze ontwikkelingen. Om eHealth veilig en bruikbaar te maken voor mens en maatschappij zijn maatregelen nodig. Daarvoor bracht de Raad als adviesorgaan van de regering deze week een rapport en advies uit.

Consumenten-eHealth zal zich vervlechten met bestaande zorg; op onderdelen kan consumenten-eHealth reguliere zorg zelfs vervangen. Hierdoor zal zorg tijd- en plaatsonafhankelijker worden
Artsen lopen achter
Digitale zorg maakt het mogelijk ziekten te voorkomen, vast te stellen en soms zelfs te behandelen zonder tussenkomst van zorgverleners. De consument gaat meer regie nemen in de zorg voor de eigen gezondheid. De relatie arts – patiënt verandert er door. De RVZ stelt dat de reguliere zorg zich hierop moet voorbereiden. De Raad verwacht namelijk dat doe-het-zelf-zorg steeds belangrijker wordt. Niet alleen in de direct persoonlijke sfeer, maar ook in de reguliere behandelingstrajecten door artsen. Zij moeten gegevens van mobiele applicaties kunnen inzien en gebruiken. En zich voorbereiden op een nieuwe generatie patiënten die zich met hun app-gegevens naar de dokter haasten omdat ze zich - mogelijk onterecht - zorgen maken over hun gezondheid.

Internet ons de baas?
Daarnaast vindt de Raad de veiligheid en bruikbaarheid van applicaties belangrijk. Het is niet altijd duidelijk of apps betrouwbare en zinvolle metingen opleveren. Daarom wil de RVZ dat er snel een keurmerk komt. Daarbij horen ook waarborgen voor de privacy van de gezondheids-doe-het-zelver. Aandachtspunten zijn identiteitsfraude en afscherming van gegevens, zodat deze alleen bij de juiste personen of instanties terecht komen. Volgens de RVZ moet de overheid instaan voor betrouwbare authenticatie. Ook pleit de Raad voor uniforme, bindende standaarden voor gegevensuitwisseling binnen heel Europa.

Tenslotte maakt de Raad zich zorgen om de mensen die niet in staat zijn om met consumenten-eHealth om te gaan of daartoe de middelen missen. Zij dreigen ‘achter te blijven’ op de electronische snelweg van de eigen gezondheid. Voor deze kwetsbare groepen is meer nodig dan een Apple Watch, al kandideert die wel om een van de nieuwe digitale toegangspoorten tot zorg te worden.

Fotocredits: ‘Samsung Gear Fit’ Maurizio Pesce
Dit artikel afdrukken