In het eerste kwartaal van 2014 voerde Rusland 86.000 ton vers en bevroren varkensvlees in. In 2015 is de import teruggevallen naar 31.500 ton. Vooral de EU is zwaar getroffen door de verschillende grenssluitingen die Rusland in 2014 instelde, eerst vanwege de Afrikaanse varkenspest, gevolgd door de antisanctiemaatregel in augustus. In 2013 leverde de EU nog 56.400 ton varkensvlees aan Rusland. In 2014 was dat teruggelopen naar 18.900 ton en in 2015 staat de teller vooralsnog op nul.

Braziliaans vlees te duur
Ook de invoer uit Canada én Brazilië is gedaald. In het geval van Canada is dat als gevolg van dezelfde sanctiemaatregel, maar voor Brazilië is de daling onverwacht. Dat land bleef na het invoeren van de importstop als enige grote varkensvleesexporteur over, schrijft Vilt. Maar de gestegen vraag uit Rusland zorgde voor tekorten op de Zuid-Amerikaanse markt waardoor de prijzen gingen stijgen. In combinatie met de devaluatie van de roebel werd het Braziliaanse varkensvlees te duur voor de Russen. In het eerste kwartaal van 2015 leverde Brazilië 24.700 ton aan Rusland, 21,6% minder dan het eerste kwartaal 2014.

De nummers 2 en 3 op de lijst van varkensvleesleveranciers in 2015 zijn Oekraïne en Chili. Uit die landen importeerde Rusland respectievelijk 3.600 en 2.100 ton varkensvlees. Al met al betekenen de verminderde importen dat op de Russische markt grote tekorten aan varkensvlees zijn ontstaan. Dat heeft er toe geleid dat varkensvlees in Rusland veel duurder is geworden.
Recent sprak landbouwminister Tkatsjev de verwachting uit dat Rusland in 2 tot 3 jaar zelfvoorzienend moet kunnen zijn op het gebied van de varkensvleesproductie.

Belgisch varkensvlees 15% in prijs gedaald
In GlobalMeatNews staat een analyse van de gevolgen van de Russische importstop voor de Belgische varkenssector. Volgens de Belgische FOD heeft de importstop tot een 15% prijsdaling voor Belgisch varkensvlees geleid.

Ondanks die lagere prijzen zijn de Belgische varkensvleesproducenten er niet in geslaagd hun uitvoer naar bestaande of nieuwe markten te verleggen. Het meeste Belgische varkensvlees ging al naar andere EU landen, die net zo getroffen werden door de Russische ban. België zag zijn varkensvleesexport in 2014 met 19,8% dalen. Naar niet-EU landen daalde de export zelfs met 25,4%, ter waarde van € 9 miljoen, meldt het rapport. De varkensvleessector heeft fikse klappen opgelopen, en zal die niet makkelijk te boven komen, omdat ook de andere varkensvleesproducerende landen in Europa in hetzelfde schuitje zitten.
Voor de toekomst heeft België zijn hoop gevestigd op het verre Mexico. Inspecteurs uit dat land zullen op korte termijn Europa bezoeken, zegt varkensvoorman Thierry Smagghe in Vilt.

De geopolitieke crisis met Rusland leidt tot geheel nieuwe bestemmingen voor Europees voedsel. Zo reizen bijvoorbeeld onze peren inmiddels naar China. En dat allemaal terwijl overal om ons heen met het oog op meer stabiliteit wordt gepleit voor ecologische en economische kringlopen per continent.

Fotocredits: Tamaki Sono
Dit artikel afdrukken