De Belgische boerenvakbond Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is ontstemd dat de Europese Commissie nog geen concrete steunmaatregelen heeft afgekondigd voor de varkenssector. Volgens het ABS loopt tweederde van de Belgische sector acuut gevaar, en is er in totaal - met de verwerkende en vervoerende industrieën - gevaar voor verlies van 20.000 banen, in België alleen al. Dat schrijft De Morgen.

Steunmaatregelen vleessector blijven uit
Volgens het ABS zou de Europese Commissie afgelopen donderdag ook de vleessector hebben moeten bespreken. Maar verder dan het uitwerken van de al afgekondigde steunmaatregel voor de groenten- en fruittelers, en het aankondigen van opslagfaciliteiten voor de zuivelsector is de Commissie niet gegaan. De export van varkensvlees uit heel Europa kwam vorig jaar uit op zo'n 1 miljard euro.

Varkenssector 'loopt op tandvlees'
Het ABS heeft zich de afgelopen tijd dan ook geërgerd aan de Europese instanties, die wel crisismaatregelen hebben genomen voor fruit, groenten en zuivel maar nog niet voor de varkenssector."De schade gaat veel verder dan de vaak genoemde peren, appels, tomaten en paprika's. Menig varkens- en rundveehouder ergerde zich aan de steeds weerkerende verhalen rond het fruit", citeert De Morgen. De varkenssector heeft het al jaren moeilijk en is bijzonder getroffen door de sanitaire boycot die Rusland begin dit jaar instelde in verband met de Afrikaanse varkenspest (in Litouwen). Daar komt nu de Russische ban op landbouwproducten - waaronder varkensvlees - nog eens overheen.

Genadeklap
Volgens het ABS kan dit de genadeklap betekenen voor zo'n 3.000 twee van de 4.300 Vlaamse varkensbedrijven. "Met gemiddeld 2 voltijdse banen per bedrijf gaan er een kleine 6.000 rechtstreekse banen verloren. Per bedrijf zijn er 5 mensen actief in de toelevering en verwerking hetgeen nog eens 14.000 onrechtstreekse banen kan kosten. Indien er niet snel maatregelen genomen worden, vreest ABS voor 20.000 banen die dreigen te verdwijnen." Toch gaat het naar eigen zeggen om een omzetverlies van slechts € 40 miljoen op Rusland.
Dit artikel afdrukken