Statiegeld is geen goed idee, dat is de boodschap van het filmpje en campagne van 'De Blauwe Zaak'. In het filmpje laat Callboys-acteur Rik Verheye het verschil zien tussen de blauwe zak en verpakkingen terugbrengen naar de winkel voor statiegeld. Het terugbrengen naar de winkel kost extra tijd en gedoe, geeft lekkende flessen en vieze geurtjes in je auto en trage oude vrouwtjes drijven je tot wanhoop in de winkel. Een en al ergernis dus. Dat vindt tenminste de Belgische detailhandelsfederatie Comeos (de tegenhanger van de Nederlandse koepel CBL, waarin de supermarktorganisaties verenigd zijn), die samen met Buurtsuper achter het filmpje en de website zit.

“We betwijfelen dat er bij ons een draagvlak voor statiegeld bestaat”, zegt woordvoerder van Comeos Hans Cardyn. “Veel landgenoten zouden tegen zijn, als ze wisten dat ze dan met hun afval terug naar de supermarkt moeten, om het daar stuk voor stuk in de automaat te stoppen, nadat ze in de wachtrij hebben gestaan.” Cardyn erkent dat zwerfvuil een probleem is, maar Comeos is van mening dat statiegeld het probleem niet zal oplossen. De organisatie beloofde samen met de federatie van de voedingsindustrie, Fevia (de tegenhanger van de Nederlandse FNLI), met eigen voorstellen als alternatief voor het statiegeld te komen. Daarover willen ze voorlopig nog niets kwijt, schrijft DeStandaard.Samen met supermarkten die op De Blauwe Zaak-website hebben aangegeven tegen statiegeld te zijn, krijgt de brancheorganisatie flink wat kritiek te verduren op sociale media en in de Belgische pers. “In plaats van met valabele alternatieven te komen, lanceren ze dit zuur filmpje tegen statiegeld", reageert Rob Buurman van Recycling Netwerk, de organisatie achter de ­Belgisch­Nederlandse Statie­geldalliantie. “De talloze reacties op Facebook zeggen genoeg. Sommigen overwegen een boycot van de supermarkten die op De Blauwe Zaak hebben aangegeven dat ze tegen statiegeld zijn.”

Acteurswerk
Volgens Verheye zegt zijn acteurswerk niets over zijn eigen overtuiging rond het onderwerp. “Mijn persoonlijk standpunt is onbelangrijk en gaat niemand aan. Ik werkte mee aan de video omdat ik het als democratisch burger belangrijk vind dat we een open en volwassen debat kunnen voeren over statiegeld. Een rationeel debat met feiten, met pro’s en contra’s,” aldus Verheye naar aanleiding van alle kritiek in DeStandaard. En dat debat op gang krijgen is gelukt.
Dit artikel afdrukken