0
Fotocredits: 'De Blauwe Zak vs. Statiegeld', Comeos

Flash Dagelijkse KostInleveren die flessen, of je nou statiegeld krijgt, recyclet of hergebruikt

België haalt opgelucht adem nu de EU - onder Belgisch voorzitterschap - een akkoord heeft bereikt om de plastic afvalberg te verminderen. In 2030 moet 90% van de plastic en metalen drankverpakkingen voor eenmalig gebruik apart worden ingezameld, met statiegeldsystemen.

Daar kunnen Belgen vooralsnog weinig mee, want statiegeld is bij onze zuiderburen nog altijd ongebruikelijk. De 3 gewesten - Wallonië, Vlaanderen en Brussel - moeten het nog eens worden over één systeem, dat in 2025 operationeel moet zijn. De opties zijn een klassiek statiegeldsysteem, een digitaal systeem met scannen en smartphones of een mengvorm. Consumentenorganisatie Test Aankoop lobbyde voor statiegeld, recycleerder Fost Plus en supermarktkoepel Comeos voor een digitaal systeem, aldus De Standaard.

Behalve recyclen van verpakkingen is er nog een optie om de afvalberg te verminderen: hergebruik. Met glas gaat dat veilig en schoon. Daar experimenteren in de regio Parijs supermarktketens Système U en Leclerc mee, in samenwerking met Coca-Cola, Perrier, Vittel, Météor bier en Lorina limonade. Klanten geven hun glazen flessen (nee, geen wijnflessen) retour; die worden omgewassen en opnieuw gevuld. De crux van dit systeem: de lege flessen worden opgehaald door de vrachtwagens die toch al de horeca in het gebied komen beleveren met volle flessen. Zo wordt de lege ruimte van de terugweg efficiënt benut, schrijft FranceInfo.

De Standaard - Statiegeld op plastic tegen 2025 wordt race tegen de klok, 6 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.