Het Franse restaurantwezen is verantwoordelijk voor 15% van de jaarlijkse voedselverspilling in het land. Ze gooien meer dan een miljoen ton weg, schrijft Le Figaro. Dat is meer dan de verzamelde supermarkten aan voedsel weggooien; zij komen uit op 750.000 ton.

Wettelijk verbod op weggooien door supermarkten
Franse supermarkten zijn sinds dit jaar verplicht hun overschotten weg te geven aan voedselbanken of liefdadigheidsinstellingen. Dat gaat vrij gemakkelijk omdat ze hun logistiek geregeld hebben en het niet om al bereid voedsel of maaltijden gaat. Ook grote cateraars dragen een substantieel bij door hun overschotten aan voedselbanken te doneren.

Restaurateurs geconfronteerd met doolhof aan regels
De bijdrage van onafhankelijke restaurateurs aan het verminderen van het voedselverspillingsprobleem blijft echter beperkt. Deels komt dat doordat ze als de dood zijn aangesproken te zullen worden als er iets mis zou zijn met de voedselveiligheid van hun producten - binnen de muren van hun bedrijf kunnen ze instaan voor de veiligheid en hygiëne, daarbuiten niet meer. Daarnaast blijkt er een ondoorzichtig stelsel van regels te gelden voor welke gerechten en producten wel of niet weggegeven mogen worden.

Tenslotte worden restaurateurs geconfronteerd met complexe logistiek. Doneren van bereid (vers) voedsel vraagt om het organiseren van koeling en zorgvuldige verhitting bij herdistributie. Een logistieke opgave waar overigens ook de ontvangende instanties niet om staan te springen.

Fotocredits; 'Soirée 16 oct X Saint Anne', Louis David
Dit artikel afdrukken