De meerderheid van de aandeelhouders, onder wie oud-commissaris Annelies van der Vorm, Triodos Organic Growth Fund en Social Impact Ventures, gesteund door de directie van Marqt, is akkoord gegaan met de overname door Udea. Zij daagden Bolle vandaag in een kort geding voor de rechtbank van Amsterdam om af te dwingen dat ook hij aan de overname meewerkt. Bolle heeft andere plannen, volgens de NRC.

Marqt werd in 2008 opgericht door Bolle en Meike Beeren. De duurzame supermarkten verkopen 'eerlijk', biologisch eten en hebben door hun lokaties en uitstraling een relatief duur imago. De keten maakte nog nooit winst maar wist desondanks uit te groeien naar 18 vestigingen in de Randstad. Sinds deze zomer werd gezocht naar een koper. Die is in Udea nu gevonden. Ook Jumbo blijkt 'serieus' naar Marqt te hebben gekeken, maar het gedoe in de top en de grote onderlinge verdeeldheid tussen de aandeelhouders waren reden voor Jumbo om af te haken, schrijft NRC.

Udea is van plan het komende jaar 8 à 9 winkels te sluiten en te focussen op kleinere winkels, "om vanuit hier weer verder te kunnen gaan bouwen". De 10 tot 12 overblijvende Marqt-vestigingen zouden naast de ruim 80 Ekoplaza-filialen moeten blijven bestaan. "Geholpen door de bestaande infrastructuur van Udea zal Marqt kunnen gaan focussen op zowel online bezorging als ook een forse uitbreiding van de capaciteit van Marqt Keuken," schrijft Distrifood. Of het imago en de visie van Marqt daarbij behouden kunnen blijven, is de vraag.

Bolle wil kost wat het kost het bedrijf en opgebouwde imago zelfstandig voortzetten met hulp van een nieuwe investeerder. Zonder steun van de andere aandeelhouders lijkt dat plan ten dode opgeschreven. De aankoop door Udea is een heel logische. Het bedrijf kan de winkels van Marqt inkoopvoordeel en een compleet assortiment bieden; op termijn kan het die integreren in zijn wel 100% biologische Ekoplaza-concept. Marqt heeft Ekoplaza op zijn beurt een aantal goede stadslokaties te bieden tegen een vermoedelijk aantrekkelijke prijs. Een andere formule met zo'n grote strategische fit is niet gemakkelijk te vinden.
Dit artikel afdrukken