De internationale non-profit organisatie Rainforest Alliance stelt nieuwe, strengere eisen aan producten die het duurzaamheidslabel willen voeren.

Het nieuwe certificeringsprogramma, de 2020 Sustainable Agriculture Standard, bevat strengere eisen op de thema’s klimaatslimme landbouw, mensenrechten, databeheer, ontbossing en risicobeoordelingen. Het nieuwe keurmerk komt in de plaats van het huidige Rainforest Alliance Certified-label én het UTZ Certified-label, volgens Milieu Centraal 'één van de sterkste keurmerken'. De twee organisaties zijn in 2018 gefuseerd. Vanaf juli 2021 moeten alle producten met het Rainforest Alliance-logo voldoen aan de nieuwe richtlijnen en zal het UTZ-logo uit de supermarkten verdwijnen.

Rainforest Alliance verwacht dat ten minste twee miljoen boeren over de hele wereld het nieuwe certificeringsprogramma zullen gebruiken om betere gewassen te produceren, zich aan te passen aan de klimaatverandering, hun productiviteit te verhogen en kosten te verlagen.

“Het nieuwe certificeringsprogramma bevat nieuwe instrumenten om boeren en bedrijven te ondersteunen bij het vaststellen van duidelijke duurzaamheidsdoelstellingen en het focussen van investeringen om de positieve effecten voor mens en natuur te verbeteren”, aldus Ruth Rennie, directeur standaarden en zekerheid bij de Rainforest Alliance.

“Deze instrumenten en innovaties zullen een veerkrachtigere landbouw ondersteunen en helpen om verantwoord ondernemen de nieuwe norm te maken. Dit wordt steeds urgenter in ons tijdperk van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en wereldwijde ongelijkheid”, voegt ze eraan toe.

The Rainforest Alliance Announces Its Enhanced Certification Program and Standard
  • Deel
Druk af