Thus ziet schaalgrootte als kritische succesfactor voor duurzame innovatie. Hij onderkent echter ook dat Nederlanders, en met name de publieke opinie, daar andere ideeën bij kunnen hebben. 'Nederland is een emotieland. Schaalvergroting is een vies woord. Maar het is wel de opening naar de toekomst.'
In een uitzending Radar kwam onlangs het transport van leghennen negatief in de aandacht. Kippenvoorman Hugo Bens gaf aan daarvan 'te balen'. Maar het tegengeluid vanuit Wakker Dier en de Dierenbescherming gaat door. Kippen zonder ster kunnen niet meer. Beide organisaties gaan zelfs zover Roemeense welzijnskip te prefereren boven Nederlandse omdat de Nederlandse pluimveesector niet zou willen vernieuwen en uitsluitend in schaalvergroting en kostprijzen denkt. Inmiddels geven analisten van Thus' bank aan dat kip het wereldwijd moeilijk heeft vanwege de stijgende voerprijzen. Die zullen dus ergens gecompenseerd moeten worden. De plofkip is ontwikkeld om voer zo efficiënt mogelijk in vlees om te zetten. Schaalvergroting helpt verder bij het remmen van de snel stijgende prijzen.
Gisteren kwam het bericht dat de afzet van pluimveevlees in Nederland afneemt onder druk van consumentenemoties. Door de berichten in de media tegen plofkip en de niet aflatende acties van dierwelzijnsorganisaties blijft de kip liggen. Daardoor zien producenten hun kosten stijgen, maar hun inkomsten dalen. Recent daalden de basiscontractprijzen met een halve cent. De prognose luidt dat deze verder zal dalen. 'Daar doen we het voor', twitte Karen Soeters van het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Dieren.
Fotocredits: mdmarkus66
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De plofkip gaat verdwijnen uit NL en de " niet plofkip" ook want dat vindt de consument straks te duur t.o.v geïmporteerd kippenvlees uit Oekraïne. Als de Oekraïners het nog willen exporteren tenminste want ze worden misschien wel boos op ons omdat ze vinden dat ze te weinig steun van ons hebben gehad in hun strijd tegen Poetin. Exportstop naar NL. Zouden ze in Oekraïne het begrip plofkip ook kennen? Ik denk 27 kippen op een m2, net als 25 jr geleden hier in NL terwijl wij nu de stap van 22 naar ? ( i.i.g <22) gaan maken, insecten gaan voeren, daglicht introduceren. "Daar doen we het voor" of niet Karin Soeters?!
Gister kippenpoten gezien in de supermarkt.
Een hele kilo voor nog geen 3 euro! ... dus maar weer verder intensiveren?
Er zijn mensen die zeggen:
"Plofkippen zijn bofkippen", of: "Plofkippen wekken bewondering:
"http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Blogs/2012/11/Plofkippen-wekken-bewondering-1113623W/
Prof Kluytmans waarschuwde vorige week in den Bosch nog voor het gevaar van ESBL, op zo goed als ALLE kip:
""Antibiotica bij dier en mens, goedkoop is duurkoop"".
Maar zelfs 1.2 miljoen kippetjes in 1 stal is nog niet groot genoeg voor Fresco's RABO:
http://nieuwsuur.nl/video/444042-grootste-nederlandse-kippenstal-in-oekraine.html
"Backyardfarmers": Als de RABO-vos de passie preekt.....
Gebruik toch je gezonde boerenverstand! VION is er óók al ingestonken:
http://www.rabobank.nl/bedrijven/speciaal_voor/wholesale/klant_cases/vion/
Ik snap die Nederlandsche ""MVO""-Boerenleenbank trouwens niet zo goed meer. Miljoenen financiering in het buitenland voor stallen met meer dan 30 miljoen kippen... Nog niet genoeg onderwater-huizenhypotheken?
Dergelijk grote stallen in het buitenland, en hier promotie van nóg intensievere cut-throatcompetitie.... Zo gaat die AAA-RABO met zijn ca. 10 miljard in veestallen zelf toch óók onder water!
http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Blogs/2012/10/Biologisch-paspoort-voor-top-Rabobank-1091618W/
http://www.vwa.nl/actueel/risicobeoordelingen/bestand/2202891/mrsa-bij-beroepsmatig-contact-met-vleeskuikenshttp://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2012/12/Vogelgriep-op-Duits-hobbybedrijf-met-ganzen-1122677W/
http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2012/12/Oekraiense-eieren-bedreigen-Nederlandse-pluimveesector-1122610W/
Dankzij Wakker Dier en andere organisaties ontwaken we uit deze nachtmerrie. De oogkleppen zitten er lekker strak op, maar langzamerhand gaan ze iets losser zitten.
Toen wij kinderen waren, waren wij vol ontzag voor dieren. Zij maakten ons aan het lachen en ze maakten ons gelukkig. Er was een tijd in ons leven dat wij bijna alles zouden doen om hen te beschermen tegen wreedheid. Totdat iemand ons iets anders wijs maakte. Reken maar dat iemand ons vertelde om hun lijden te negeren.
Wie heeft ons geleerd zo onaardig of onverschillig te zijn tegenover dieren, terwijl ze vroeger onze vrienden waren?
Door mijn toedoen hoeft geen enkel dier te lijden en al helemaal niet te over-lijden.
Het artikel toont aan hoe groot het verschil is tussen de burger en de consument. Het artikel toont ook aan hoe effectief wakker dier is in haar communicatie campagne door het woord plofkip te gebruiken. Maar mijn vraag is : gaan consumenten zich anders gedragen, en zo ja hoelang gaat dat duren?
Mij verrast het dat niemand hier refereert aan de krant van doodgewoon Nederland: 78% van De Telegraaflezers heeft een afkeer van de plofkip. Het artikel is van 21 november.