Een groep van 319 Q-koorts-slachtoffers heeft de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor hun ziekte en schadeclaims ingediend die variëren van € 5.000 tot € 500.000. Ook geitenboeren kunnen claims tegemoet zien, zegt advocaat Luc Rohof in het FD. 'De slachtoffers verwijten de overheid haar toezichtstaak te hebben verzuimd. De overheid greep te laat in bij de uitbraak van Q-koorts in 2007, informeerde burgers slecht over de gezondheidsrisico's en begon te laat met het inentingsprogramma', schrijft de krant.

'Nederlandse Staat begin onrechtmatige daad'
De Q-koortsuitbraak begon in 2007. Van besmette melkgeiten sprong het virus over op mensen en besmette naar schatting uiteindelijk zo'n 100.000 mensen, waarvan er zo'n 25 overleden. De overheid nam pas in 2009 maatregelen om geiten te enten. In 2012 kapittelde de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer de voormalige bewindslieden Ab Klink en Gerda Verburg over de aanpak van de Q-koortsaffaire.
Advocaat Rohof stelt dat de Nederlandse staat een onrechtmatige daad heeft begaan jegens de patiënten: "De geitenhouders zijn gecompenseerd, maar voor gewone mensen is niets geregeld. Dit moet snel worden opgelost, anders zijn de patiënten overleden", stelt hij. Rohof verwacht dat nog meer patiënten zich zullen melden, zodat het totale claimbedrag voor de overheid tot € 15 à 50 miljoen kun oplopen. Dat geld zou bovenop de € 10 miljoen moeten komen die tot nu toe voor de slachtoffers beschikbaar zijn gesteld in de stichting Q-support,

De ministers Kamp en Schippers bevestigen de claimbrief ontvangen te hebben. "De brief komt niet als een verrassing en was eerder aangekondigd. We wachten de procedure af'", citeert het FD een woordvoerder.

Fotocredits: 'Goat encounter', Phillip Capper
Dit artikel afdrukken