Volgens internationale experts is vissen met de pulskor minder schadelijk voor natuur en milieu dan met de traditionele boomkor. Dat zou blijken uit een onafhankelijk ecologisch advies van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). ICES vergeleek, op verzoek van Nederland, bestaand onderzoek van Wageningen University & Research, Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Belgische studies. Volgens minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) is het 'kraakhelder' dat de pulsvisserij een duurzame innovatie is.
Eerder dit jaar stemde het Europees Parlement voor een totaalverbod op pulsvissen. Pulsvissen is nu alleen nog toegestaan voor wetenschappelijk onderzoek; alle 84 Nederlandse pulskorvissers doen daaraan mee. Schouten wil het rapport gebruiken om het verbod van tafel te krijgen: "Dat is geen eenvoudig traject, maar de conclusies van deze gerenommeerde internationale organisatie maakt onze zaak wel sterker,” aldus de minister. Europarlementariër Bas Eickhout houdt een slag om de arm: "Met dit rapport zou het totaalverbod van tafel kunnen gaan vanwege het milieu, maar alles komt hiermee niet goed. Want de discussie ging ook over de bedreiging voor de kleinschalige visserij door de pulskor, en dat probleem lost dit rapport niet op."
de Volkskrant - Opsteker Nederlandse platvisvloot: pulskor volgens internationale experts minder schadelijk dan aloude boomkor
  • Deel
Druk af