Prins Charles, de troonopvolger van het Verenigd Koninkrijk, staat bekend als een groot voorstander van biologische en wat wij natuurinclusieve landbouw zouden noemen: boeren in balans met de natuur. Tijdens een bijeenkomst met het Royal College of Art liet hij zich echter positief uit over een door start-up Zelp ontwikkeld masker dat koeien moeten dragen om geen methaan (een veel krachtiger klimaatgas dan CO2) meer uit te stoten als ze boeren. De dieren stoten methaan uit en staan daarom wereldwijd bovenaan de lijst van dierlijke productie die moet stoppen.

De Duits-Amerikaanse wetenschapper Frank Mitloehner (Davis University) wijst er al enkele jaren op dat dat een vergissing is. Niet koeien maar de teelt van te veel plantaardig materiaal is eigenlijk het probleem; die veroorzaakt immers de uit te stoten koolstofverbindingen die de wilde voorouders van de koe al vóór mensenheugenis uitstootten.

Aan prins Charles lijkt zoveel wetenschappelijke nuance niet besteed. Het in balans brengen van de aantal koeien en de planten die zij eten is even geen hoofdzaak. Wie vlees en melk wil, moet maar koeien met een masker accepteren. Dat heeft ook wel iets logisch want er hangen ontegenzeggelijk te veel klimaatverpestende koolstofgassen in de atmosfeer.
  • Deel
Druk af