Met deze actie willen de drie partijen Nederlandse consumenten motiveren om duurzamer te eten. Er wordt daarbij nauw samengewerkt met Nederlandse goede doelen en certificeringsprogramma's, zoals Natuur & Milieu, de Dierenbescherming, Marine Stewardship Council (MSC), UTZ Certified, Stichting Max Havelaar en Rainforest Alliance. De actie maakt het mogelijk dat 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens gratis duurzamere producten kunnen uitproberen. In de loop van volgende week ontvangen namelijk alle 2,5 miljoen Postcode Loterij-deelnemers een kaart van de loterij cadeau ter waarde van 12,50 euro. Met deze cadeaukaart kunnen zij tot en met 4 oktober gratis duurzamere boodschappen doen bij Albert Heijn.
Duurzamer eten maakt het verschil
"Duurzamer eten kan een enorm verschil maken voor mens, dier en milieu", aldus Imme Rog, managing director van de Nationale Postcode Loterij: "Wij voelen een grote verantwoordelijkheid om een massale beweging naar duurzamer eten in gang te zetten.
Dit is tot op heden het grootste initiatief in Nederland op dit vlak. De actie past bij de missie van de Nationale Postcode Loterij; werken aan een meer duurzame en rechtvaardige wereld".
Noodzaak tot duurzamer eten
"De conclusies uit Dossier Duurzaam 2015 laten zien waarom het belangrijk is om mensen te laten ervaren hoe makkelijk en betaalbaar duurzamer eten is", aldus Anniek Mauser, verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid bij Unilever. Dit onderzoek van GfK en marketingbureau b-open meet jaarlijks de houding en perceptie van Nederlandse consumenten ten aanzien van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. "Steeds meer Nederlanders (49%) vinden duurzaam eten belangrijk , alleen zien we dat niet altijd terug in het boodschappenmandje. Twee derde van de consumenten let er bij het winkelen in de supermarkt nog niet op of de producten die ze kopen duurzaam zijn. Deze landelijke actie laat zien hoe eenvoudig het is om te eten met oog voor mens, dier en milieu".
Imke van Gasselt, verantwoordelijk voor Responsible Retailing bij Albert Heijn: Als je écht structureel een duurzame beweging in gang wilt zetten dan moeten we dat samen doen. Daarom is het zo mooi dat we met drie grote partijen de krachten bundelen. Ik hoop van harte dat dit initiatief hét zetje is waarmee we ons land laten proeven dat duurzaam eten écht naar meer smaakt."
In de loop van volgende week ontvangen namelijk alle 2,5 miljoen Postcode Loterij-deelnemers een kaart van de loterij cadeau ter waarde van 12,50 euro. Met deze cadeaukaart kunnen zij tot en met 4 oktober gratis duurzamere boodschappen doen bij Albert HeijnGratis duurzamere boodschappen tot en met 4 oktober
In de loop van volgende week ontvangen alle 2,5 miljoen Postcode Loterij-deelnemers, net als in november 2014, als cadeau van de loterij een cadeaukaart ter waarde van 12,50 euro. Hiermee kunnen zij tot en met 4 oktober bij Albert Heijn duurzamere producten kopen. Er is een keuze uit honderden producten die onder het Unilever Duurzame Landbouwprogramma vallen, Albert Heijn eigen merk producten en overige merken met een keurmerk of kenmerk zoals Beter Leven, Fairtrade, EKO of Rainforest Alliance. Er is in totaal keuze uit meer dan 1400 producten: bijvoorbeeld A-merken zoals Unox, Knorr, Bertolli, Lipton, Magnum en Ben & Jerry's.
Imme Rog, managing director van de Nationale Postcode Loterij: "Door deze actie te herhalen willen we zoveel mogelijk Nederlanders kennis laten maken met duurzamere producten en laten zien hoe makkelijk het is om met producten uit de supermarkt een lekkere, duurzame maaltijd op tafel te zetten. Voor 12,50 euro heb je al een duurzame maaltijd voor vier personen. Mensen meerdere keren laten ervaren hoe normaal duurzamer eten eigenlijk is, is essentieel om eventuele twijfel bij het kopen van deze producten weg te nemen. Wij hopen daarom dat veel van onze 2,5 miljoen deelnemers in de komende weken hun cadeaukaart zullen gaan verzilveren en ervaren hoe lekker en makkelijk duurzamer eten is".
Meer informatie op: www.doemaarlekkerduurzaam
Fotocredits: Postcodeloterij
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dank je wel, Norbert, voor je duidelijke antwoorden.
Dit heeft zeker wel haar plaats hier, want wat is er duurzamer dan Afrikanen hun economisch potentieel helpen op te krikken. Niet door hun cacao in te kopen, maar door hen te helpen in te stappen op de lucratieve markt van afgewerkte chocoladeproducten. Iets waar chocoweb.nl de voorhoede in vormt, waarvoor dank. Dus blijf maar beuken op die keurmerken. Nu ga ik kijken naar Polman op BBC World.
#8 Deze uitwisseling over chocolade hoort eigenlijk niet thuis, hier. Maar het antwoord luidt: geen extra heffing. Wel op het suikergehalte in de kant-en-klare producten. Suiker wordt door de EU beschermd. Dus (nogmaals) import van 1000 kg 80% chocoladerepen bevat grofweg 200 kg suiker. We betalen dus een importheffing daarover. Dat is dus hetzelfde als dat we 200 kg suiker (in welke vorm dan ook) zouden importeren. Op zich wel vreemd, want we kunnen geen repen zonder suiker importeren en dan later suiker toevoegen.
Norbert, ik bedoelde importheffingen op afgewerkte chocolade. Volgens het principe: hoe meer afgewerkt een basisgrondstof, hoe feller vrije handelskoningen Europa die bestrijdt met pestbelastingen.
#5 Dat is wel het bericht van Oxfam Novib: alle goede labels ten spijt, is de boer er niet beter van geworden.
Importheffingen gelden over het algemeen op suiker. Niet op cacao. Grofweg is 500 kg chocolade van gemiddeld 80% dus 100 kg suiker.
In Ecuador ligt de prijs ook zo ongeveer. 3000 USD/ton is ongeveer 3 EUR per kg cacao, is 30 cent per 100 gram. Kleine boeren die aan opkopers leveren, krijgen grofweg een derde van dat bedrag.
Reken daarbij binnenlands transport, productie (15 USD/kg = 1,50/100 gr), verpakking en meer, dan kom je op die beroemde 4 EUR/100 gram die ik als absoluut minimum noem voor goede chocolade.
Als ik Toby Webb goed versta hebben sommigen zichzelf een stevige loer gedraaid. In Millennials demand sustainability. Really? besluit hij:
[...] the evidence does not really support this. Instead, it might just be that millennials are characterised by high expectations about products and services, and in many cases this, rather than sustainability considerations on their own, will continue to drive purchase decisions.
The situation changes when poor corporate behaviour is uncovered – there’s nothing cool about child labour, for example. So, to succeed, companies must carry on meeting high product expectations within increasingly tight environmental limitations and with established, high social impact standards. Perhaps that’s the millennial challenge.