Tot voor kort leken zaken als overgewicht en gebrek aan zelfbeheersing de oorzaak van overeten. Een onderzoek van de Universiteit van Cambridge, verschenen in de Cochrane Database of Systematic Reviews, levert het meest overtuigende bewijs tot nu toe.
Co-auteur Dr. Garets Hollands zegt: "Het lijkt voor de hand liggend dat mensen meer eten bij grotere porties, maar tot nu toe was het bewijs gefragmenteerd en het algehele plaatje onduidelijk".

Maar je kunt zelf ook helpen, het is gemakkelijk om thuis kleinere borden of glazen te gebruiken
De onderzoekers vergeleken 61 studies met een totaal van 6.711 deelnemers. Ze ontdekten dat verkleinen van de porties het calorieverbruik met wel 279 kcal kan verlagen. Dat is toch bijna een saucijzenbroodje per dag dat je ongemerkt niet binnen krijgt. Voor Amerikanen loopt dit getal op tot wel 527 kcal. Opvallend is dat dit voor ons allemaal geldt. Het effect was niet anders voor mannen dan voor vrouwen. Ook BMI, gevoeligheid voor honger en controlegedrag rondom eten waren niet van invloed.

Voedingsprofessor Brian Ratcliffe reageert op het onderzoek: "Mensen willen geen voedsel achterlaten en verspillen, dus ze eten wat ze krijgen. Of ze vinden grotere porties gewoon aantrekkelijker."

Het verkleinen van porties in supermarkten, restaurants en thuis kan helpen overeten en obesitas te verminderen. Ook het verder weg zetten van grotere verpakkingen of een limiet stellen op de grootte van een portie kunnen helpen. Maar je kunt zelf ook helpen, het is gemakkelijk om thuis kleinere borden of glazen te gebruiken.

Waar voor je geld
Een fors probleem ligt ook bij de prijs per ons of kilo. Nu is het vaak voordeliger om grotere verpakkingen te kopen. De onderzoekers stellen daarom een restrictie voor op prijsverlagingen voor grotere verpakkingen. Co-auteur Ian Shemilt: "Het is nu veel te gemakkelijk en het biedt vaak meer waar voor je geld om te veel te eten en te drinken". Grote porties moeten niet goedkoper per gram, maar juist duurder worden.

Een aantal restaurants biedt al porties van verschillende groottes aan tegen een passende prijs. Dit lijkt een stap in de juiste richting om overconsumptie te voorkomen.

Fotocredits:’Buffalo Nachos at Buffalo Bills’, pointnshoot
Dit artikel afdrukken