We denken dat gezond eten minder goed vult. Daarom eten we er meer van en komt ook een portie 'gezond' boven de aanbevolen hoeveelheden uit. Dat stelden onderzoekers van de Universiteit van Texas vast.

In een artikel in The Journal of the Association for Consumer Research beschrijven de onderzoekers hoe zij de aanname 'gezond = minder verzadigend' toetsten. In het eerste gedeelte van het onderzoek bekeken ze de impliciete (of automatische) associaties van 50 proefpersonen bij ‘gezond’ en ‘verzadigend’. In het tweede gedeelte testten de onderzoekers bij 40 proefpersonen wat er met het hongergevoel gebeurde als deelnemers een koekje kregen met het label ‘gezond’ of ‘ongezond’. In het derde deel van het onderzoek bestelden 72 proefpersonen gezond of ongezond eten en maten de onderzoekers hoeveel er daadwerkelijk van was gegeten. Op grond deze set experimenten stelden de onderzoekers vast dat als voeding ‘gezond’ heet, de deelnemers er meer van bestelden, meer van aten en het als minder verzadigend beschouwden.

Het eten van te grote porties is een van de basisproblemen bij obesitas. Uit deze studie blijkt dat het label ‘gezond’ dit juist in de hand kan werken. De auteurs bevelen dan ook aan op gezonde producten eerder de nadruk te leggen op het verzadigende effect dan op de gezondheidsaspecten. Dat blijkt de perceptie 'gezond = minder verzadigend' te dimmen.
medicalXpress - Eating healthy or feeling empty?
Reageer
  • Deel
Druk af