Veel dierenbeschermers hebben geen moeite met het eten van dieren. Je kunt koeien bijvoorbeeld heel wel op een koevriendelijke manier houden en ze een zachte dood laten sterven. Voor hardcore dierenbeschermers zijn dit ook de twee harde voorwaarden noodzakelijk om dieren te mogen eten. Haas mag je bijvoorbeeld niet eten. Het leven in het wild geldt weliswaar per definitie als zeer haasvriendelijk, maar de jacht zorgt voor stress en gewonde dieren.

De Dierenbescherming wil liever dat roofdieren de populaties in toom houden. Dat zorgt ook voor stress, maar dat is de natuur. Wij mensen hebben bewustzijn en kennis van het toebrengen van pijn en stress en moeten ons daar daarom van onthouden. We moeten dus ook afzien van het vangen van wilde vis en zeezoogdieren behalve in noodsituaties. Volgens Wakker Dier is kweekvis ook verkeerd. Voor de zogenaamde natuurvolkeren geldt volgens sommigen wel een uitzondering. Vermoedelijk omdat deze ook deel uit heten te maken van de vrije natuur en daarom ook stress en pijn mogen veroorzaken zolang ze het niet commercieel exploiteren en zolang het duurzaam blijft. Misschien is de jacht met roofvogels ook een oplossing als uitzondering. De mens brengt dan niet zelf de pijn toe.

De kreeft is volgens de organisatie PETA ook een taboedier. Hij kwam hier vaker voorbij. 6 januari ging bij PETA nog een brief de deur uit om een 140-jarige kreeft vrij te krijgen, een beest dat de slag bij Little Bighorn, het uitroepen van het Duitse keizerrijk in de Spiegelzaal in Versailles en het allereerste Amstel-biertje nog heeft meegemaakt:

'This animal has survived for more than a century in the depths of the ocean and deserves to live out his life in his natural habitat--not in a pot of boiling water or a cramped, dirty tank. (...) PETA has spoken to countless experts who say that there is no humane way to kill lobsters. According to Dr. Jaren G. Horsley, an invertebrate zoologist, lobsters have a "sophisticated nervous system" and feel "a great deal of pain" when cut or cooked alive. And because lobsters do not enter a "state of shock" when they are hurt, they feel every moment of their slow, painful deaths. Will you please consider allowing us to release this lobster back into his ocean home?'

Meer achtergrond is te vinden op de speciale Lobster Liberation-website.

Als Dr. Jaren G. Horsley gelijk heeft moet je, als je nog kreeft, haas, hert of vis wil eten, het toebrengen van enige pijn en stress aan dieren gaan verdedigen. Je zult het standpunt moeten innemen dat pijn wellicht geminimaliseerd moet worden, maar niet absoluut worden voorkomen wanneer daar een groot goed tegenover staat. Kreeft, wild etc. zijn lekker en waardevolle handelswaar.

Met verder de belofte om de leefgebieden te beschermen en de soortenrijkdom in stand houden, kun je als kreeft- of herteter een betere dierenbeschermer zijn dan de Dierenbescherming. Dus je hebt een punt.
Dit artikel afdrukken