Nederlanders drinken meer bier met minder alcohol. Dat blijkt uit de jaarlijkse bierconsumptiecijfers van branchevereniging Nederlandse Brouwers. De opvallendste trend is volgens directeur Cees-Jan Adema de “ongekende versnelling” in de stijging van de verkoop van alcoholvrij bier.
In totaal steeg de Nederlandse bierconsumptie in 2018 met 2,8%. De Nederlandse brouwers verkochten gezamenlijk 12.269.000 hectoliter bier, ofwel 1,2 miljard liter bier.
Verreweg het grootste deel, 81,2%, van al dat bier vindt zijn weg naar de bierdrinker in de vorm van pils. De snelle stijging van de verkoop van alcoholvrij bier (stijging van 32,4%) en van speciaalbier (10,2%) heeft betrekking op slechts 5,2% respectievelijk 10,5% van het verkochte biervolume. De opmars in de consumptie van alcoholvrij bier is al een aantal jaren aan de gang: het volume is sinds 2010 ruim vervijfvoudigd.
De brouwersbranchevereniging voorspelt dat de trend van bewust genieten flink zal doorzetten. Dat zal een stijging in de consumptie van laag-alcoholische speciaalbieren veroorzaken. “Dat sluit aan bij zowel de trend van steeds verantwoorder omgaan met alcohol en de dalende alcoholconsumptie, als de populariteit van speciaalbier,” aldus Adema.
Nederlandse Brouwers - Jaarcijfers brouwers: meer bier met minder alcohol
In totaal steeg de Nederlandse bierconsumptie in 2018 met 2,8%. De Nederlandse brouwers verkochten gezamenlijk 12.269.000 hectoliter bier, ofwel 1,2 miljard liter bier.
Verreweg het grootste deel, 81,2%, van al dat bier vindt zijn weg naar de bierdrinker in de vorm van pils. De snelle stijging van de verkoop van alcoholvrij bier (stijging van 32,4%) en van speciaalbier (10,2%) heeft betrekking op slechts 5,2% respectievelijk 10,5% van het verkochte biervolume. De opmars in de consumptie van alcoholvrij bier is al een aantal jaren aan de gang: het volume is sinds 2010 ruim vervijfvoudigd.
De brouwersbranchevereniging voorspelt dat de trend van bewust genieten flink zal doorzetten. Dat zal een stijging in de consumptie van laag-alcoholische speciaalbieren veroorzaken. “Dat sluit aan bij zowel de trend van steeds verantwoorder omgaan met alcohol en de dalende alcoholconsumptie, als de populariteit van speciaalbier,” aldus Adema.
JP: het procentendenken. Het moest verboden worden. Op 1 na grootste bron van verwarring in reportage over trends en onderzoeksverslagen, na de metastudies.
Toch grappig wat hier gebeurt: de enorme stijging van alcoholvrij bier (slechts een druppel op het totaal) wordt aangegrepen om te kunnen vertellen dat er verantwoorder wordt omgegaan met alcohol. Probleem opgelost. Terwijl de cijfers zeggen dat er meer liters met alcohol zijn bijgekomen dan zonder alcohol.
Peter, bij domaine La Colombette (bij Béziers) maken ze wijn waar alcohol aan wordt onttrokken. Daar maken ze energie van die ze of zelf gebruiken in de wijnmakerij of opslag (kost koeling), of teruggeven aan het net.
Uitstekende vraag dus: wat doen brouwerijen met die energie, want dat is alcohol?
Redactie, zou u daar aandacht aan willen besteden door een rondje brouwerijen te doen?
Wat gebeurt er met de alcohol die uit t bier gehaald wordt?