De Britse NGO Action for Sugar testte het suikergehalte van 274 internationaal opererende frisdrankfabrikanten, meldt de Daily Mail. Dat leverde opvallende verschillen op, afhankelijk van waar in de wereld de frisdranken verkocht worden.

Zo bevat Sprite in Thailand met 12 theelepels verreweg de meeste suiker. In Nederland bevat Sprite maar 6 theelepels suiker.
Dubbel zoveel suiker
Bij een aantal toonaangevende merken liep het verschil in suikergehalte op tot meer dan het dubbele. Zo bevat Sprite in Thailand met 12 theelepels verreweg de meeste suiker. In Nederland bevat Sprite maar 6 theelepels suiker.

Schweppes Tonic Water loopt het verst uit elkaar op wereldwijde schaal. In de VS bevat een blikje ruim 11 theelepels suiker vergeleken met 'slechts' 4 in het Verenigd Koninkrijk. Pepsi cola en 7Up liggen met een maximaal verschil van 1 theelepel wereldwijd het dichtst bij elkaar.

Tabel: hoogste, laagste en verschil in suikergehalte per drank en land - in gram en theelepels. Action on Sugar
Tabel Action on Sugar


Etikettering
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat suiker maximaal 5% van de dagelijkse energie-inname mag zijn. Dat komt overeen met 6 theelepels. Action for Sugar vraagt daarom de grote merken maatregelen te nemen om de hoeveelheid suiker in frisdrank terug te dringen. De campagne-organisatie zou daarnaast graag zien dat er rode labels op de etiketten komen om aan te geven dat suikerhoudende frisdrank een 'gevaarlijk product' is. PepsiCo krijgt nog een extra standje: bij 37% van de suikerhoudende frisdranken van PepsiCo is de voedingswaarde-informatie onvolledig. Dat komt de transparantie niet ten goede, aldus Action for Sugar.

Fotocredits: 'Coca-Cola-Sprite-Fanta-Can__14647', Emilian Robert Vicol
Dit artikel afdrukken