Gerrit Braks, wellicht de beste minister van landbouw die Nederland ooit heeft gehad, is vandaag op 84-jarige leeftijd overleden in Sint-Michielsgestel. Jan Braakman van Boerderij beschrijft zijn carrière treffend: Gerrit Braks, CDA-landbouwminister van 1980 tot 1990 is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdag gemeld.
Brabantse boerenzoon Braks was met een onderbreking van een jaar landbouwminister in de jaren 80. Hij was de eerste landbouwminister die vanwege de nadelige milieueffecten ingreep in de groei van de intensieve veehouderij. Dat gebeurde op 2 november 1984 met een interimwet die in het diepste geheim op het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij was voorbereid. Hij verdedigde het plan samen met milieuminister Pieter Winsemius (VVD). Zijn plan om het mestprobleem in 2000 geheel opgelost te hebben, is desondanks nooit bewaarheid.


Braks (voor)zag veel van de problemen waar Nederland en zijn Brabant in het bijzonder nog steeds mee zitten en probeerde er met zijn begrip voor boeren het beste van te maken.
Omroepbrabant - Gerrit Braks overleden, oud-minister van Landbouw werd 84 jaar oud
  • Deel
Druk af