De Belgische krant De Morgen formuleert de kern van het probleem als volgt: "Daarmee komt een besluit van het Europees Gerechtshof van juli vorig jaar in werking: enkel ambtshalve toegelaten zaaigoed zal nog mogen verkocht worden. Tot nu toe werd een uitzondering gemaakt voor oude en zeldzame soorten zaaigoed die voornamelijk voor de ruilhandel gekweekt werden en in kleine hoeveelheden verhandeld werden. [...] Volgens de plannen van de Commissie zullen hobbytuiniers hun zelfgekweekt zaaigoed zelfs niet meer mogen wegschenken."
Vorig jaar juli ontstond er ophef rondom het besluit van het Europees gerechtshof in de zaak waarin de alternatieve organisatie voor oude zaden Kokopelli en de grote commerciële zaadhandelaar Graines Baumaux tegenover elkaar stonden. Op Foodlog analyseerden we deze zaak. We concludeerden dat er door de uitspraak nog steeds ruimte bleef voor ontwikkeling van en handel in bijzondere zaden.
Het lijkt erop dat de EU die 'vrijheid' door de voorgenomen nieuwe verordeningen nu toch nader inperkt. In november 2102 publiceerde de EU de documenten voor de review van alle 12 betrokken richtlijnen. Daarin staat als doelstelling overigens het terugdringen van de administratieve en financiële lasten rondom registratie. Een uitvoerige analyse van de review, de bestaande richtlijnen en de factoren die een rol spelen in dit geheel is te vinden in het rapport "A Guide to EU Legislation on the Marketing of Seed and Plant Propagating Material in the Context of Agricultural Biodiversity" van het Fridtjof Nansen Institute.
De argeloze lezer blijft zitten met de vraag: waar draait het nu eigenlijk om in dit dossier? Een insider die we vorig jaar spraken maakte ons duidelijk dat de maatregelen bedoeld zijn om instabiele 'rassen' uit het commerciële circuit te weren. Vele oude en bijzondere rassen zouden helemaal geen 'rassen' zijn, maar vervuilde ontwikkelingen van zuivere zaadtypen. Graag zouden we deze affaire op Foodlog uitdiepen. Zijn er ingewijden die de lezer eindelijk eens helder kunnen maken of de EU een boevenstreek uithaalt danwel een maatregel afkondigt die gericht is op een betere kwaliteit van zaad én een betere vorm van biodiversiteit?
Fotocredits: pluizen van de melkdistel, uitsnede, dietmut
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#14 maar waarom zijn vergeten groenten vergeten geraakt?
Oa.
Omdat de mens is verworden tot ziende blinde, horend dove "infantiele consument" die zich de wet laat voorschrijven door overheden die louter (ver) dienen als platform voor multinationals?
"Waar industrie en economie eendrachtig met politiek samengaan, zijn ze onvermijdelijk bezig zich in afgescheidenheid te handhaven om hun economische verworvenheden veilig te stellen"
Uit: krishnamurti - Laatste Dagboek 1983/ 1984
Jammer dat Foodlog niet meer aandacht besteed aan de wereldwijde protesten tegen Monsanto. Dus deze mama doet t maar even ;-).
march against monsanto
De Nederlandse site over Wageningen
url=http://www.linkepost.nl/mars.html
De facebookpg over de mars in Den Haag
https://www.facebook.com/events/148518215331147/?ref=3
De facebook pagina over de mars in Amsterdam
Hoop op veel deelnemers! Straks meer info over de geschiedenis van het bedrijf Monsanto.
Deze was ik nog vergeten
Bill Gates= 500.000 aandelen Monsanto Google ook eens over
Spitsbergen- Noorwegen -Monsanto- Bill Gates en hun zaadbank en de speculatie
Een complot van de rijken der aard. Multinationaals in Chemie
Monsanto- Syngenta Bayer en nog vele andere de genetische gemodifiseerde zaden in de wereld willen brengen om zo genaamd de wereld te redden
Raar dat in de kantine van Monsanto geen Genetisch voedsel wordt gepresenteerd
Onlangs ontmoette ik het Amerikaanse stel achter de website bifurcated carrots, leken me heel reële lui, geen aluhoedjes. Ze maken zich wel zorgen hierover, zie hun site.