Gisteren lazen we het in de krant of op het net. Volgens het rapport Zuivere koffie van Oxfam Novib is ons land koploper in de wereld wat betreft het slurpen van koffie met een duurzame herkomst. Lag het percentage van onze bakkies pleur in 2008 nog op 25 procent nu is dat al 45 procent en als het aan de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee ligt, is dat over vier jaar 75 procent.

Maar je hebt duurzaam en duurzaam. Supermarktduurzaam en idealistisch duurzaam. Sinds een paar weken drink ik koffie-met-een-verhaal. Pure zachte Arabica-koffie zoals je die in ons land eigenlijk niet kunt krijgen. Meestal heeft koffie – wat mij betreft – iets zurigs, iets bitters, iets van potloodslijpselenkarton. Kortom, ik ben geen koffieliefhebber. Dit merk is echter helemaal goed. Alleen, het is niet te koop. Want het is een project van Dierenpark de Apenheul om geelstaartwolapen voldoende leefgebied te laten behouden.
Hebben apen en koffie dan iets gemeen? In de Andes dus wel. De nevelwouden waar deze apen huizen dreigen ten prooi te vallen aan de veeteelt. Het hebben van vee heeft een hogere status daar dan het verbouwen van koffie, dus kap je het woud om je vee te kunnen laten grazen. Brengt de koffie voor de kleine boeren dan ook nog weer eens weinig op, dan is de overstap snel gemaakt. Het nevelwoud gaat eraan en het leefgebied van de wolapen krimpt. Dat is een schier onomkeerbaar proces.

Wat doet de Apenheul daar aan? Sinds 2005 financiert het dierenpark een project voor natuurbehoud in Peru. Een stuk nevelwoud met de afmeting van onze provincie Gelderland wordt beschermd en dus behouden voor de geelstaartwolaap. De inwoners van dat gebied zijn economisch afhankelijk van de koffieplantages. De koffie wordt duurzaam en ecologisch geproduceerd door de lokale boeren. Waar de boeren eerst tientallen hectaren bos kapten om hun vee van voedsel te voorzien, hebben ze nu genoeg aan één hectare grond om met hun familie van te leven. De Apenheul schept dus werkgelegenheid in de koffieproductie en garandeert afname tegen een eerlijke prijs. Op deze manier draagt de productie van Chilchos koffie bij aan de bescherming van het leefgbied, waar natuurlijk niet de – uitgestorven gewaande – geelstaartwolaap leeft, maar waar veel meer bijzondere planten en dieren huizen.
Dat is pas zuivere koffie, feelgood koffie, die ook nog eens goed smaakt. Maar zoals ik al zei: niet te koop, althans nóg niet. De opbrengst nu is precies genoeg om de Apenheul en een paar colletga-instellingen van koffie te voorzien. Met een beetje geluk komt er steeds meer areaal bij, en dan..... koffiebonen in de winkel van de Apenheul.

De producent/importeur is J.J. Darboven uit Amersfoort, www.darboven.nl, die meer fairtrade koffie op de markt zet. Maar ja, wat mij betreft niet zo lekker als die Chilcos. Alweer bijna op. Ga ik toch maar weer aapjes kijken. In Apeldoorn dan, ook al kun je ter plekke gaan kijken: Sawadee reizen organiseert, in samenwerking met Apenheul, speciale reizen naar de nevelwouden van Peru. Wie meegaat met deze bijzondere reis, levert een bijdrage aan het behoud van de nevelwouden van Peru en aan het levensonderhoud van de lokale bevolking. Meer informatie over deze reis? http://tinyurl.com/2wethrk
Dit artikel afdrukken