Kritische aandeelhouders hebben bezwaar tegen het 'agressieve' beloningsbeleid van Unilever. Niets nieuws voor Nederland, gezien de recente ING-ophef, maar dit keer zijn ook de Britse (en Amerikaanse) aandeelhouders van het Brits-Nederlandse voedings- en wasmiddelenconcern verontwaardigd. Tijdens de aandeelshoudersvergadering van donderdag komen ze in het geweer. Unilever wil niet alleen het basissalaris van de top verhogen, maar ook een vermenigvuldigingsfactor invoeren voor de langetermijnbonus. Voor topman Paul Polman zou dat betekenen dat hij straks 4,5 keer zijn toch al niet magere jaarsalaris als bonus kan verdienen; nu is dat nog 1,8 keer, schrijft het AD.
Overigens is bij geen enkel bedrijf in Nederland de 'loonkloof' tussen de top en de gewone werknemers zo groot als bij Unilever: Polman verdient 292 keer meer dan de gemiddelde Unilever-werknemer. Polman heeft in het verleden een aantal keren salarisverhoging geweigerd: "als je mij twee keer zoveel geld geeft, ga ik niet twee keer zo hard werken", zei hij in een spraakmakend interview in 2015.

Hoeveel verdiende Polman de laatste jaren voor zijn bestuurswerk? In 2016 bedroeg zijn totale beloning €7,7 miljoen (volgens RTL) en 2017 €11,7 miljoen (volgens The Guardian).
AD - 'Agressieve' verdrievoudiging bonus topman Unilever onder vuur
  • Deel
Druk af