In Nederland en België is door de propagandisten van een vegetarisch leven de donderdag uitgekozen als vleesloze dag. Dat is optimistisch gekozen, omdat het de vleesdag bij uitstek is: biefstukdag en krokettendag. De reden voor de keuze is het rijmpje: "donderdag zonderdag".

Waarom één vaste dag in de week? Zijn net de katholieken met hun karperhandel aan het stoppen, beginnen de groente-activisten ermee. En waarom de keuze laten vallen op donderdag vanwege een taaleigenaardigheid?

Er is nog iets. "Donderdag zonderdag" rijmt namelijk niet in het Engels. Zo bleek van de week dan ook dat popartiest Paul McCartney voorstander is van een "Meat-free monday". Ook McCartney houdt weliswaar van rijmen, maar de schrijver van Lovely Rita, Meter Maid, Mean, Mister Mustard en Obladi Obladavalt valt hier voor de alliteratie.

Hij rationaliseert er volgens bekende patronen het een en ander omheen: “We kennen het allemaal, je hebt in het weekend teveel gegeten en je rent met z’n allen naar de fitness om het weer weg te werken, een vleesvrije maandag past daar héél goed bij.” En het gaat vooral ook weer om het klimaat. Eet elke week een tofuburger en hou de zondvloed tegen. McCartney ontkent dat gaat om het pushen van vegetarisme, maar dat doen alle vegetariërs die vleesloosheid pushen met CO2-verhalen. Daar hoef je dus geen geloof aan te hechten.

Nu vindt Marianne Thieme het ook opeens een goed idee om het op maandag te doen. "Daartoe roept ze Nederlandse restauranthouders op ’s maandags af te zien van het serveren van vlees."

Niet heel slim. Maandag is geen restaurantdag. En bij de meeste restaurants zou er alleen nog maar een glibberige spinazielasagna met wat sla op de kaart staan.

Een overheidcampagne voor een vleesloze dag is misschien wel een goed idee. Maar er zal wel van te voren goed onderzoek gedaan moeten worden naar het effect dat verwacht kan worden van een publiekscampagne (postbus51-spotjes, hippe website, bn'ers die zichzelf belachelijk maken). Campagnevoeren alleen omdat je iets vindt, is zondig.

Ik verwacht niet veel van de rijmelarij tot nu toe. Als de zondvloed na ons echt tegengehouden moet worden, zijn dwingende maatregelen een meer logische keuze. Als vlees schadelijk is, hoort het duurder te zijn. Verwerk de schade in de prijs.
Dit artikel afdrukken