In de VS is 1 op de 3 volwassenen obees en hebben 7 op de 10 te kampen met overgewicht. Dat besef dringt nu ook door tot de automobielindustrie. Die gebruikt crash test dummies om de veiligheid van auto's vast te stellen. Voor kinderen bestonden al speciale kleine dummies. Het Amerikaanse bedrijf Humanetics komt nu ook met representatieve testpoppen voor de 'nieuwe' gemiddelde Amerikaan. De aangepaste poppen wegen 120 kilo, meldt ABC.

Hoger overlijdensrisico in verkeersongelukken
De testpop is in feite een meetinstrument dat bedoeld is de veiligheids- en beveiligingssystemen van een auto die botst te na te gaan. Maar als de gemiddelde Amerikaan inmiddels veel zwaarder is geworden dan de gemiddelde dummy, zijn de tests niet meer representatief. Volgens Chris O'Connor, directeur van Humanetics, hebben obese automobilisten een 21% hoger risico om in een auto-ongeluk te overlijden dan mensen met een normaal gewicht. Mensen met zogenaamde morbide obesitas hebben zelfs een 56% hoger overlijdensrisico bij een verkeersongeval.

Dummies 'op maat'
Humanetics zag daarin genoeg aanleiding om - 20 jaar geleden al - te beginnen met de ontwikkeling van een nieuwe dummy. 'De pop heeft niet alleen wat extra kilootjes, maar ook sensoren in de nek. Bovendien is de pop een stuk menselijker geworden en heeft hij meetsystemen in zijn ribben', meldt Trouw. Volgens directeur Chris O'Connor laten de standaardpoppen niet goed genoeg zien wat er gebeurt als een obees iemand in een ongeluk terecht komt. Overigens denkt Humanetics niet alleen aan de dikke mens, ook de oudere autobestuurder krijgt een aangepaste dummy. Aan deze 'fragiele en minder mobiele' poppen wordt nog gewerkt.

Fotocredits: Humanetics
Dit artikel afdrukken