Amerika heeft niet één voedselveiligheidsinstantie, zoals de NVWA in Nederland, maar meerdere instanties die verantwoordelijk zijn voor de voedselveiligheid van producten. Er blijken maar liefst 15 overheidsinstanties betrokken te zijn bij voedselveiligheid, waaronder de Food and Drug Administration (FDA), het Ministerie van Landbouw (USDA) en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De FDA waarborgt de veiligheid van fruit, groente, vis en schaaldieren, zuivel en onverwerkte eieren. Het Ministerie van Landbouw is verantwoordelijk voor vlees, pluimvee en verwerkte eieren.

De Amerikaanse president Barack Obama wil orde in de chaos scheppen door van alle instanties die daar nu (deels) verantwoordelijk voor zijn, er één aan te wijzen als hoofdautoriteit. Dat schrijft The New York Times.

Ingewikkeld
Volgens Obama is er behoefte aan een centraal orgaan dat zowel de regels maakt, als de naleving daarvan waarborgt. De president vindt dat er zo'n verstrikt web is ontstaan dat de situatie niet meer werkbaar is. Veiligheidsexperts, consumenten, maar met name controleurs hebben moeite met de huidige situatie. Obama wil daarom de Food Safety Administration (FSA) creëren. Dit nieuwe overkoepelende instituut zou onder het Ministerie van Volksgezondheid moeten gaan vallen. In Nederland valt de NVWA onder het ministerie van Landbouw.

Risicovolle situatie
Een rapport van het CDC geeft aan dat in Amerika jaarlijks 87 miljoen mensen ziek worden door besmet voedsel. Er overlijden per jaar 5.700 Amerikanen aan een voedingsgerelateerde oorzaak. Het huidige voedselveiligheidssysteem is erg risicovol, zegt het Government Accountability Office in haar rapport: "het heeft geen duidelijk overzicht, de coördinatie is ineffectief en het werkt inefficiënt".

Minder veilig?
Volgens tegenstanders van het voorstel is het samenvoegen van alle partijen geen optie. Vooral de USDA en FDA kennen eigen werkwijzes en een eigen missie. Ze vliegen elkaar al jarenlang regelmatig in de haren. Volgens de USDA doet de FDA geen inspecties bij bedrijven, maar 'komen ze zo af en toe gezellig op bezoek'. De USDA zegt elk import-product zorgvuldig te controleren; de FDA zou dat niet doen.

Dr. David Acheson, consultant en ex-werknemer van zowel de FDA als de USDA, denkt dat het bij elkaar voegen van de instanties mogelijk is zonder dat de voedselveiligheid in gevaar komt. Volgens hem is het nodig omdat het betere kan tegen lagere kosten.

Fotocredits: ’That Gut Feeling The Stomach Flu and Food Safety’, Czarina Alegre
Dit artikel afdrukken