De helft van de 'verse' gepelde noordzeegarnalen in de supermarkt bevat zoveel bacteriën "dat ze niet meer fris te noemen zijn," meldt de Consumentenbond in een persbericht. De Hollandse garnalen van Albert Heijn, Jumbo en Lidl krijgen "een dikke onvoldoende voor versheid". De beestjes gaan als ze net gevangen zijn per vrachtwagen naar Marokko, waar lokale arbeidsters ze met de hand pellen. De reis heen en weer duurt al twee weken. Maar eenmaal terug in ons land blijven ze vaak lang liggen. Bij Albert Heijn kunnen er wel 4 maanden zitten tussen de vangst- en de uiterste verkoopdatum. Ook bij Aldi, de meest verse, volgens de Consumentenbond die er het rapportcijfer 8,5 voor gaf, zitten er soms 33 dagen tussen. Terwijl garnalen tegenwoordig ook goed in Nederland gepeld kunnen worden. Die zijn veel verser gepeld en hebben minder conservering nodig door een nieuwe vinding: de garnalenpelmachine. Het apparaat maakt de lange reis met veel CO2-uitstoot naar de lage arbeidskosten in Noord-Afrika overbodig.
Consumentenbond - Helft Hollandse supermarktgarnalen verre van vers | Consumentenbond
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hans #15, de garnalen worden tegen bederf behandeld met benzoëzuur en sorbinezuur.
Als je nog ergens in Nederland met de hand of machinaal gepelde garnalen kunt bemachtigen, dan moet je ze eens proeven. Ze zijn eerder zoet dan zout. Die heen en weer naar Marokko zijn geweest zijn eerder zout dan zoet. (E210-E213) worden wel genoemd voor garnalen die in zout water zijn gekookt.
Overigens is het mij een raadsel waarom Filet Americain met conserveermiddelen E202/ E210(E211) kan volstaan, terwijl de meeste andere vleeswaar het door de IARC als 'carcinogeen' bestempelde nitrietzout (E250) bevat.... (op wat uitzonderingen na, zoals sommige ham uit Italië en Spanje).
Van veel meer belang voor de meeste mensen dan sporadisch wat garnalen...
Hans: bij mijn weten E210. Maar misschien ook andere? Zo een 'waterplas' doet me denken aan een uitzending van de KvW over watertoevoegingen aan vis (m.n. panga). Aan diepvries. En aan kunstmatige fosfaten als waterbinders.
'Kijk naar de ogen' was het advies van Texelse schoon-oma bij het kopen van vis. Of dit ook voor garnalen-oogjes opgaat?
ps
Iglo is een paar jaar geleden bekroond door de Consumentenbond als de 'beste diepvries kant-en-klare maaltijden'. Geen kwaad woord daarover.
Maar haar visproducten? Op haar lekkerbekjes, 'Fish/Ocean cuisine' staat vermeld: 'Traditioneel'. Maar wat is er traditioneel aan 'visfilet', een lekkerbekje of kibbeling, 'samengesteld uit stukjes vis'.
Tegen beter weten in heb ik ze een kans gegeven.... maar nu niet meer. Geen vis zoals ik die waardeer.
Dat doet me denken aan die zgn. 'schnitzels' uit collageen-gebonden stukjes rest/schraapvlees die in de supers te koop zijn... ook niet te vergelijken met een Wienerschnitzel van een geplette en gepaneerde kalfslap (of van een echte varkensfilet).
Ik zou wel eens willen weten welk conserveermiddel er voor wordt gebruikt.
Garnalen, vroeger spotgoedkoop, is altijd een schimmige markt geweest. Eind 60er jaren waren er gewoon te veel. In Breskens stond toen nog een puf-fabriek (vismeelfabriek Zeelandia), waar ze werden doorgedraaid. Op de kaai in Breskens stonden grote stalen bakken met tonnen garnalen, die vers gekookt via de vismijn van het schip kwamen, waarover een paarse kleurstof werd gegooid om ze ongeschikt voor consumptie te maken.
Verdacht nu, vind ik de hoeveelheid vocht onder in de plastic bakjes. Als wij ze pellen zijn ze voelvochtig, maar er ligt absoluut geen plasje onder in de schaal met gepelde. Ook niet na een paar uur.
ps. Koop nooit ongecontroleerd ongepelde. Het is absoluut normaal, dat je er wat vraagt, ze pelt (ik ruik er ook aan) en ze proeft. Een visboer die dat weigert, zeg je maar vriendelijk 'gedag'.
Kijk uit aan de Belse kust; er staan nog altijd visvrouwen achter een berg met prachtige grote garnalen, die je bijna dwingen te proeven. Thuisgekomen kun je tot de ontdekking komen dat de kwaliteit van de inhoud van je zakje, dat gevuld wordt uit het zicht aan de achterzijde van het bergje, heel wat minder is. Ben er een keer ingestonken...
Vis en schaaldieren kopen blijft, als je weinig kennis hebt, nog altijd een beetje tricky.
Daar ligt helaas ook de kracht van captain Iglo. Smaakloze zekerheid...
In het vakblad voor kruideniers en levensmiddelenfabrikanten, Distrifood, schrijft hoofdredacteur Peter Garstenveld een brutale column. Tegen de schenen van de grote superbazen. Ze zullen het niet leuk vinden bij Albert Heijn en Jumbo. Over de garnalenzaak.
Dat Aldi met zijn garnalen in het onderzoek van de Consumentenbond in kwaliteit ver boven de anderen uitspringt is niet verrassend, zegt Garstenveld. "Bij Aldi werken nog geen marketeers, maar mensen met echte productkennis.'
In nog wat andere bewoordingen herhaalt hij het. Marketeers weten wel een leuke verpakking te verzinnen, maar van wat er in zit hebben ze geen verstand.
De hoofdredacteur wenst de grote kruideniers minder marketeers en weer meer ervaren productinkopers. (Zoals vroeger, durf ik er bij te mompelen.)