De meest effectieve manier om mensen af te laten vallen en gegarandeerd op gewicht te houden, is een maagverkleiningsoperatie. Dat vergt een forse chirurgische ingreep met de nodige nadelen, die varieren van complicaties tot overlijden.

Amerikaanse radiologen ontdekten dat de aanmaak van het hongerhormoon ghreline kan worden afgeremd door met microscopisch kleine bolletjes bloedvaatjes in de maag te blokkeren. Een eerste kleinschalige klinische proef, met 7 proefpersonen, laat zien dat deze methode veelbelovend is.

Vorige week bleek uit een metastudie dat de VS de meeste obese inwoners telt. Effectieve mechanische behandelwijzen zijn vooralsnog dun gezaaid.

"Deze vroege resultaten laten zien dat BAE veilig is en effectief lijkt te zijn om patiënten op de korte en middellange termijn te helpen afvallen. In vergelijking met een chirurgische maagverkleiningsoperatie is BAE aanzienlijk minder invasief en herstellen patiënten er veel sneller van
Radiologen
Het team presenteerde zijn resultaten tijdens de Annual Scientific Meeting van de Society for Interventional Radiology. De ingreep wordt namelijk door radiologen uitgevoerd. Het gaat om de zogeheten Bariatric Arterial Embolization (BAE), een procedure waarbij microscopisch kleine bolletjes met een katheter via de grote bloedvaten in de maag ingebracht worden. De methode is al jaren in gebruik om in noodsituaties bloedingen te stoppen. Met de Bariatric Embolization of Arteries for the Treatment of Obesity (BEAT Obesity), blokkeren radiologen de bloedtoevoer in de buurt van de fundus, het deel van de maag waar het hongerhormoon ghreline geproduceerd wordt.

Ghreline-aanmaak remmen
Een lege maag zorgt er voor dat de fundus ghreline aanmaakt, waardoor je hongergevoelens krijgt. De onderzoekers hoopten dat een beperking van de bloedtoevoer naar de fundus tot minder ghreline en dus minder hongergevoelens zou leiden. Het multidisciplinaire team, onder leiding van dr. Clifford Weiss van Johns Hopkins University School of Medicine, behandelde 7 proefpersonen tussen de 31 en 59 jaar. Hun BMI lag tussen de 40 en 50 (vanaf een BMI van 30 is sprake van obesitas), verder waren ze gezond. Naast de ingreep - met scans en katheters - kregen ze ook coaching in leefstijlveranderingen om af te vallen.

De proefpersonen kwamen 1, 3 en 6 maanden na de ingreep terug om hun gewichtsverlies, ghreline-niveaus, bijwerkingen en hongergevoelens te laten meten. Niet één van de deelnemers had last van bijwerkingen; gemiddeld waren de deelnemers 5,9%, 9,5% en 13,3% van hun overtollige gewicht kwijt bij elk van de meetpunten. Hun hongergevoel (dat ze zelf bijhielden gedurende de 6 dagen voor een meetpunt) daalde met respectievelijk 81%, 59% en 26%. Het ghreline-niveau bleek na 3 maanden met 17,5% gedaald.

'Veilig en effectief'
Weiss is enthousiast: "Deze vroege resultaten laten zien dat BAE veilig is en effectief lijkt te zijn om patiënten op de korte en middellange termijn te helpen afvallen. In vergelijking met een chirurgische maagverkleiningsoperatie is BAE aanzienlijk minder invasief en herstellen patiënten er veel sneller van." Een interventie als deze kan een welkome aanvulling betekenen op het beschikbare arsenaal aan behandelwijzen om obesitas aan te pakken.

Fotocredits: 'Regions of stomach', Wikimedia
Dit artikel afdrukken