De Amerikaanse start-up 6SensorLabs brengt volgend jaar de doe-het-zelf glutentester Nima op de markt. Die moet het voor mensen die glutenvrij moeten of willen eten, mogelijk maken dat in alle omstandigheden te doen.

Glutenvrij-eters kunnen vaak niet buiten de deur eten omdat ze er niet op kunnen vertrouwen dat er echt sprake is van een glutenvrije omgeving waarin hun eten wordt klaargemaakt, of omdat ze niet weten wat er in een product zit. Sociale gelegenheden zoals verjaardagen of vriendenetentjes kunnen vol valkuilen te zitten en zelfs in restaurants die zeggen glutenvrije gerechten te serveren, blijft het oppassen geblazen.

Zelfs in restaurants die zeggen glutenvrije gerechten te serveren, blijft het oppassen geblazen
'Beste uitvindingen van 2015'
Daar ontwikkelt 6SensorLabs een oplossing voor. De start-up lanceerde in oktober de pre-order-campagne voor zijn glutenvrijtester 'Nima'. Het apparaatje werd in december door Time op de lijst met de 25 beste uitvindingen van 2015 gezet.

Nima is een driehoekig apparaatje dat je zo in je tas steekt. De wetenschappers van 6SensorLab zijn er in geslaagd een testmedium te maken dat binnen 2 minuten vaststelt of etenswaar gluten bevat of niet. Alles wat je hoeft te doen is een monster van het eten in een eenmalig te gebruiken capsule te doen. Even dichtschroeven, twee minuutjes geduld en Nima laat je zien of je wel of niet glutenvrij kunt genieten. Volgens de ontwikkelaars ligt Nima's gevoeligheid op <20 parts per million, de officiële grens om iets 'glutenvrij' te mogen noemen.

Voor 12 capsules (die je per 2 weken, maand of 2 maanden kunt bestellen) moet je op zo'n $50 rekenen
Sauzen, dressings en soepen meest gevreesd
Volgens een onderzoek onder 1200 gluten-'geïnteresseerden' door 6SensorLabs zou 76% van de respondenten minstens een keer per week voedsel willen testen op de aanwezigheid van gluten. Bijna zestig procent zou dat zelfs zelfs meerdere keren per week willen. De respondenten bleken het meest bang te zijn voor gluten in sauzen, dressings, marinades en soepen.

Behalve de Nima-tester zelf, die $199 gaat kosten en met 3 capsules geleverd wordt, heb je per test een capsule nodig. Daar moet je je op abonneren. Voor 12 capsules (die je per 2 weken, maand of 2 maanden kunt bestellen) moet je op zo'n $50 rekenen. Na de glutentester komt 6SensorlLabs met tests voor pinda- en melkallergenen.Fotocredits: Nima
Dit artikel afdrukken