De British Nutrition Foundation (BNF) lanceert een gids voor portiegrootte met informatie over hoeveel je moet eten om gezond te blijven. Voor de samenstelling van de gids maakten voedingsexperts gebruik van een nationaal dieet- en voedingsonderzoek. Voedingsbedrijven en grote supermarkten zoals Waitrose, Tesco en Marks & Spencer financierden het initiatief, schrijft The Guardian.

De gids is een aanvulling op het advies van de overheid om gevarieerd te eten en beschrijft uit hoeveel koolhydraten, eiwitten, zuivel, groente, fruit, olie en spreads een gezond dieet bestaat. Ook met snacks is rekening gehouden.

Volgens de BNF bestaat een gezond dieet uit 5 of meer porties groente en fruit, 3 tot 4 porties zetmeelrijke producten (zoals pasta en rijst), en 2 tot 3 porties eiwitrijk voedsel of zuivel.

Om de porties aan te duiden worden lepels en handen als maateenheden gebruikt. Daarbij geldt hoe kleiner de hand, hoe kleiner de portie. Een gebakken aardappel is bijvoorbeeld ongeveer de grootte van je vuist en de juiste hoeveelheid pasta is twee handjes vol.
The Guardian - Nutritionists launch portion size guide to tackle overeating
  • Deel
Druk af