In diverse steden in Europa steken ze de kop op: de verpakkingsloze supermarkten. In Londen begon er al één in 2007, in Wenen opereert al 'Lunzers Maß-Greißlerei', binnenkort openen in Berlijn ‘Original Unverpackt’ en in Bonn ‘Freikost Deinet en ook in Antwerpen gaat binnenkort 'Robuust' open. Allemaal supermarkten waar de klanten hun eigen flessen, potten, bakjes of zakken mee moeten brengen om hun inkopen te doen. Er wordt immers niets voorverpakt aangeboden.

Doordat klanten precies de benodigde hoeveelheden kunnen afwegen wordt er minder voedsel verspild. Maar ook doordat er geen verpakkingsmateriaal gebruikt wordt wordt enorm bespaard: de jaarlijkse Duitse afvalberg aan verpakkingsmaterialen is 4 miljoen ton groot, schrijft De Levensmiddelenkrant.

Het business model van de verpakkingsloze supermarkten moet zich nog wel bewijzen. De Berlijnse initiatiefnemers zijn nog met een crowdfundingscampagne in de weer, en de Londense ‘Unpackaged-Shop’ moest in januari de deuren sluiten 'wegens tegenvallende bezoekersaantallen'.
Dit artikel afdrukken