Doordat klanten precies de benodigde hoeveelheden kunnen afwegen wordt er minder voedsel verspild. Maar ook doordat er geen verpakkingsmateriaal gebruikt wordt wordt enorm bespaard: de jaarlijkse Duitse afvalberg aan verpakkingsmaterialen is 4 miljoen ton groot, schrijft De Levensmiddelenkrant.
Het business model van de verpakkingsloze supermarkten moet zich nog wel bewijzen. De Berlijnse initiatiefnemers zijn nog met een crowdfundingscampagne in de weer, en de Londense ‘Unpackaged-Shop’ moest in januari de deuren sluiten 'wegens tegenvallende bezoekersaantallen'.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Klopt Hans, ik gebruik de tasjes van de turkse groenteboer ook om vleesbakjes in mijn prullenbak weg te gooien tegen de stank en soms heb ik er teveel, dan neem ik er gewoon een aantal mee en doe daar opnieuw mijn groente/fruit in. Dat is dus wat ik ook bedoelde met mijn vraag, in hoeverre is alles dan niet voorverpakt in die winkels. Met wijn stelde ik me zo voor: je koopt eenmalig een fles en die wordt uit een vat gevuld als je nieuw komt kopen, dat zou met limonade iig een goede oplossing kunnen zijn, eventueel achter een balie waar de medewerker je flessen vult zodat je niet stiekum een bekertje kan 'pikken' en in de winkel leegdrinken. Boter werd vroeger ook in een waspapiertje verpakt, gewoon met een schep op de weegschaal afwegen en thuis ging het in een vlootje.
Als je kant en klaar voedsel vermijdt, kun je aardig onder eenmalige verpakkingen uitkomen. Het zakje van de groenteboer kun je nog vele keren hergebruiken. 100% zonder verpakking is uiteraard niet mogelijk, neem nou de wijnfles, om even de hand in eigen winkelboezem te steken. Die is lastig te vermijden.
Maar sinds ik bewust omga, ook privé, met producten en hun verpakkingswijze is mijn afvalstroom enorm verminderd. De grijze container (kleine maat) is vaak zelfs na 6 weken nog maar net half vol. Het is in elk geval goed om er over na te denken bij je aankopen.
Papiertjes voor de boter bewaren dus? Voor groente en fruit zou het wel gaan, maar kant en klare soep? Moet je dan je pan meenemen? Of een blik bewaren, alleen hoe krijg je die dan were dicht. Ik neem toch aan dat het dan voornamelijk de dingen zijn die heel makkelijk los verkocht kunnen worden, zoals vroeger bij de groenteboer, die gooide de sinaasappels, appels en aardappels zo in je tas, maar kwetsbaar fruit ging in een mooie afbreekbare bruine papieren zak
Toen we besloten vorig jaar een wijnwinkel te openen in Zeist, hebben we ook direct besloten geen verpakkingsmateriaal aan te schaffen. De enige uitzondering die we gemaakt hebben, zijn een aantal cadeauverpakkingen.
We hebben altijd wat lege doosjes, voor het geval mensen wat meer flessen meenemen. En de publieksrespons? Vrijwel unaniem positief, want ze hebben fietstassen, een eigen tas, nemen het zo wel mee of leggen ze onder in het bakje van de kinderwagen. En vaste klanten houden er nu ook rekening mee.
Een kwestie van klanten opvoeden?