Doordat klanten precies de benodigde hoeveelheden kunnen afwegen wordt er minder voedsel verspild. Maar ook doordat er geen verpakkingsmateriaal gebruikt wordt wordt enorm bespaard: de jaarlijkse Duitse afvalberg aan verpakkingsmaterialen is 4 miljoen ton groot, schrijft De Levensmiddelenkrant.
Het business model van de verpakkingsloze supermarkten moet zich nog wel bewijzen. De Berlijnse initiatiefnemers zijn nog met een crowdfundingscampagne in de weer, en de Londense ‘Unpackaged-Shop’ moest in januari de deuren sluiten 'wegens tegenvallende bezoekersaantallen'.
Klopt Hans, ik gebruik de tasjes van de turkse groenteboer ook om vleesbakjes in mijn prullenbak weg te gooien tegen de stank en soms heb ik er teveel, dan neem ik er gewoon een aantal mee en doe daar opnieuw mijn groente/fruit in. Dat is dus wat ik ook bedoelde met mijn vraag, in hoeverre is alles dan niet voorverpakt in die winkels. Met wijn stelde ik me zo voor: je koopt eenmalig een fles en die wordt uit een vat gevuld als je nieuw komt kopen, dat zou met limonade iig een goede oplossing kunnen zijn, eventueel achter een balie waar de medewerker je flessen vult zodat je niet stiekum een bekertje kan 'pikken' en in de winkel leegdrinken. Boter werd vroeger ook in een waspapiertje verpakt, gewoon met een schep op de weegschaal afwegen en thuis ging het in een vlootje.