Goedkope tussendoortjes zijn vooral ongezond. Voor gezondere snacks moet je dieper in de portemonnee tasten. Dat moet anders kunnen, vinden de Britse stichting Guy’s and St Thomas’s Charity, die zich onder meer richt op het aanpakken van kinderobesitas, en het investeringsfonds Big Society Capital. Ze bedachten het Good Food Fund, een fonds en acceleratorprogramma van £1,8 miljoen om voedselinnovaties te ondersteunen. Met de nadruk op tussendoortjes voor schoolkinderen voor na schooltijd, schrijft Food Navigator.

Zwaarlijvigheid bij de jeugd hangt voor een deel samen met (sociale) ongelijkheid. “Dit verband tussen kinderobesitas en armoede moeten we aanpakken”, zegt Matt Towner van de stichting. Towner vindt dat families met een lager inkomen ook toegang moeten hebben tot gezondere snacks. “Ons onderzoek suggereert dat als we de beschikbaarheid van betaalbaar, lekker, gemakkelijk en gezonder voedsel vergroten, gezinnen met lagere inkomens hun koopgedrag veranderen en profiteren van een gezonder samengesteld winkelmandje”, aldus Towner.

Daarom gaat het fonds voedsel- en drankenmerken ondersteunen. Aanvragers worden 'rigoureus' beoordeeld op hun bedrijfsprocessen en geholpen met een plan voor hoe het product kan worden geschaald voor een laagdrempelig en duurzaam prijsniveau. Deelnemers kunnen ook financiële steun aanvragen.
FoodNavigator - ?Childhood obesity is an issue of inequality?: New fund wants to make healthy snacking convenient, tasty and affordable
Reageer
  • Deel
Druk af