Rolls-Royce maakte in het BBC-programma Today bekend van plan te zijn om rond 2029 in serie in de fabriek gebouwde nucleaire elektriciteitscentrales te kunnen produceren, installeren en exploiteren.

Nucleaire minikernreactoren kunnen gestandaardiseerd worden gefabriceerd zodat de bouwkosten, een belangrijke barrière, significant kunnen worden teruggedrongen. De onderdelen kunnen worden geleverd met een vrachtwagen. De bouwkosten - een belangrijk economisch argument tegen kernenergie - blijven door deze aanpak binnen budget. Het bedrijf heeft alle vertrouwen dat minireactoren op prijs kunnen concurreren met goedkopere hernieuwbare energiebronnen zoals offshore-windenergie.

Rolls-Royce leidt een consortium om dit type kleine modulaire reactoren (SMR's) te bouwen en te installeren op voormalige nucleaire sites in Cumbria en Wales. Uiteindelijk denkt het bedrijf tussen de 10 en 15 van de stations voor het Verenigd Koninkrijk te kunnen installeren. De kleine centrales leveren tussen 200 en 400 MWe en zijn geschikt om een regio van energie te voorzien. Ze vergen een grondbeslag van 200 bij 200 meter. De Nederlandse kolencentrales leveren samen 4GW en zouden dus door 10 'grote' kleine centrales of 20 kleinere vervangen kunnen worden.

Tegenstanders in het Verenigd Koninkrijk vinden dat het land zich moet concentreren op goedkopere hernieuwbare energie, ook als de kosten van de bouw van kerncentrales beheersbaar zouden worden. Milieuactivisten zijn verdeeld over kernenergie. Het ene kamp vindt kernenergie gevaarlijk en duur (hoewel dat argument volgens Rolls Royce zijn geldigheid verliest), het andere dat alle beschikbare technologieën die een netto CO2-uitstoot van nul hepen realiseren welkom zijn. Er blijft nog één argument tegen kernenergie overeind: de zinvol winbare voorraad uranium is eindig. Daarom nemen de kosten - ook energetisch - om het mineraal te winnen toe bij veelvuldig gebruik.
BBC - Rolls-Royce plans mini nuclear reactors by 2029
Reageer
  • Deel
Druk af