Eén op de 6 (16%) Vlaamse jongeren tussen de 11 en 18 jaar kampt met overgewicht of obesitas. Dat blijkt uit de nieuwste studie, op basis van gegevens over 2014, van de Wereldgezondheidsorganisatie, meldt Het Nieuwsblad.

In totaal zijn circa 88.000 Vlaamse tieners te dik. Dat zijn er veel meer dan bij het vorige ijkpunt van de WHO in 2010. Toen was 13% van de jongens en 9,6% van de meisjes te dik. Dat is inmiddels opgelopen naar 16,4% van de jongens en 16,1% van de meisjes. Bij meisjes is het probleem dus bijna dubbel zo groot geworden.

De toename is opvallend, schrijven Belgische media, aangezien er de laatste jaren meer campagnes zijn geweest in strijd tegen kinderobesitas. Volgens experts zijn deze campagnes nog veel te kleinschalig. Er zou een 'groot strijdplan' tegen overgewicht en obesitas moeten komen. Ook een suikertaks zal vruchten afwerpen, zegt voedingsdeskundige Patrick Mullie.

Volgens de Vlaamse minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen gebeurt er al veel, maar zijn effecten van campagnes altijd pas vertraagd merkbaar, schrijft De Standaard.
Nieuwsblad - Ondanks alle campagnes: meer jongeren zijn te dik
Reageer
  • Deel
Druk af