Nederland koestert koloniale keuken
In tegenstelling daarmee zien we in Nederland een bijzonder grote impact van de kolonie op het eten. Heel Holland zit aan de saté en de 'nasischijf'. Het kleinste dorp kent wel een 'Chinees-Indisch' eethuisje. Vijftig jaar geleden waren dat ongeveer de enige restaurants die je er vond. Het cliché ging: “Als je in Nederland goed wil eten, moet je naar een Indonesiër.” Eten in Nederland was hier vroeger erg slecht befaamd. In Franstalig België nog altijd. Maar ik kan getuigen dat het ondertussen veel beter gaat.
Dat men in Nederland overal pindakaas eet en in België haast nergens, is duidelijk een koloniaal relictOok hun taal werd erg gekleurd door de kolonies. Waar wij banaan en kokosnoot zegden, hoorde je in Nederland nog vaak pisang en klapper. Maar ook die tradities zijn aan het tanen.
Sommige gerechten worden geassocieerd met het koloniale leven, zoals spekkoek en zwartzuur. In het verleden schreef ik al dat beide eigenlijk Duits zijn (Baumkuchen en Schwarzsauer), die kwamen misschien in Indonesië terecht met Duitse ondernemers in Nederlandse dienst?
'Schier mythisch banket'
Dan is er de rijsttafel. Dit is een schier mythisch banket, dat bedoeld was om koloniale macht uit te stralen. Een kamer vol zetten met eten voor een collectieve maaltijd was een bestaand gebruik op de eilanden, maar met de koloniale praal breidde zich dat uit tot een catalogus van alle specialiteiten uit de verschillende streken van Indonesië. Na de onafhankelijkheid werd het nostalgisch herhaald in restaurants van Amsterdam, waar het gebruik nu langzaam wegdeemstert. Het was ook nooit een echt Indonesische traditie. In de Nederlandse marine (en nu dus ook de Belgische) wordt nog geregeld een 'rijsttafel' opgediend, maar dat heeft zo goed als niets meer te maken met het origineel.
Pindasaus
De saté daarentegen leeft als nooit tevoren. Het gaat om geroosterd vlees op een stokje en het bestaat in het hele Maleisische gebied (satay, sateh ...). Gewoon spiesjes dus, maar wat deze bereiding koloniaal kleurt, is de pindasaus die er nu onveranderlijk bij hoort. Pinda's komen uit Amerika en werden pas naar Oost-Azië gebracht door de Portugezen en Spanjaarden. Tegelijk brachten zij de chilipepers mee die nu overal in gaan. De Amerikanen beweren graag dat zij de pindakaas hebben uitgevonden, maar gestampte peulvruchten zijn wereldwijd bekend. Dus zeker ook Indonesisch. Dat men in Nederland overal pindakaas eet en in België haast nergens, is duidelijk een koloniaal relict.
Pindasaus stak ook weer de oceaan over naar die andere Nederlandse kolonie, Suriname, waar ik dit recept vandaan heb:
Neem 200 gram pindakaas (of stamp zelf pinda's) en maak die vloeibaar door er water bij te mengen, een behoorlijke klus. In een pan laat je in een bodempje olie gestampte lookteentjes kort fruiten, met een koffielepeltje of twee tamarindepulp (asem), een snuif bruine suiker, een mespuntje trassi (of ansjovispasta) en natuurlijk een beetje gehakte chili. Doe er daarna de opgeloste pindakaas bij, roer en laat even pruttelen. Er zijn koks die hier nog wat zoete sojasaus bij doen. Schep de pindasaus over beetgaar gekookte groente, een mengsel van gesneden witte kool en sperzieboontjes, bonenscheuten. Lauw of koud opdienen. Dat heet dan petjil. Maar de saus gaat uiteraard ook bij saté. Smakelijk.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bij de grotere toko een aantal gedroogde echte kroepoeks te koop. Thuis snel afbakken in ruim olie, en afdeppen met keukenpapier.
Erik van Dam : schrok van je bericht over die Conimex, niet op gelet. 47% suiker weliswaar, maar E202 erbij onnodig. Weet niet of andere ketjap manis hierin veel verschillen. En je voegt maar een scheut toe, geen glas vol... zie daar niet meteen een probleem in. Vond de smaak toch lekker.
Maar gebruik het maar weinig, bijna altijd mijn dubbel gefermenteerde Lee Kum Kee.
Fermentatie van de soja wel erg belangrijk - naast gezondheid ook voor de smaak. (en ook andere sojasaus moet 'gefermenteerd' worden, net als met goedkope olijven met chemie als zoutzuur)
Nick: dan is door de Oost Indische Compagnie de kruiderij toch weer terug gebracht hier.... (en misschien ook wel een breder scala aan kruiden?... Maggi een culinair cultureel omslagpunt! Gebaseerd oorspronkelijk op lavas ('maggikruid') uit Indonesië, Hollandse jeneverbes e.a., en sojasaus als basis idee.
en zoiets als gember is nu massaal overal verkrijgbaar.... dat is toch iets van de laatste decennia
Het aantal 'Chinezen' loopt terug.... maar de authentieke Indonesische restaurants zijn populair geworden.
#6 Fernand de Willigen : Zoveel onderzoek was daar niet voor nodig, de naam van je opa staat voluit op de flaptekst, en het is nou niet bepaald een erg gangbare in Nederland...!
Dat was een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. Deze om precies te zijn:
https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/15-11-2012/KRO_1573825
#21 Oh ja, die kroepoek! Geen idee meer waar ik het gezien heb, maar een Indonesische (in Indonesië) werd gevraagd om de NL kroepoek te proeven. Nog nooit zoveel expressie van "getverdemme" gezien in een gezicht :-). De tong werd zelfs grondig afgeveegd.
Frank:
"De heerlijke natuurlijk gefermenteerde ketjap manis van Conimex" bevat 70 gram suiker per 100 ml. Volgens Conimex: Dubbel gefermenteerde sojasaus 30% (water, melasse, zout, SOJABOON, TARWEBLOEM, voedingszuur E260, conserveermiddel E202), water, suiker, melasse, zout, conserveermiddel E202. Alleen al het feit dat je de 'Knorr wereldgerechten van de Aziatische keuken' aanprijst geeft mij echt te denken over jouw zelfbenoemde expertise. Een groot deel van Conimex' producten wordt inderdaad in het Oosten gemaakt, om precies te zijn Polen. Hun sambal oelek komt uit Italië en die kroepoek wordt in Indonesië gemaakt, speciaal voor de Nederlandse markt, want niemand daar eet het zo. Die LKK sojasaus ziet er veelbelovend uit, al kost 'ie bij mijn betere toko EUR 4,55
Kikkoman sojasaus schijnt ook goed te zijn, deze wordt in Sappemeer gemaakt, hetgeen een leuke Brexit anecdote veroorzaakte.
Anita:
Ik denk ook dat tijd het belangrijkste is. Dat zie je bij ieder fermentatieproduct of het nu kaas, worst of een sojasaus is. En inderdaad zo min mogelijk ingrediënten, net als de Italiaanse keuken. Hoisin ben ik wel een fan van. Als ik een eendenborst rooster of spareribs dan doe ik dat vaak met een laagje (later) aangebrachte Hoisin.
Ik ben vaak in Antwerpen geweest maar heb daar nog nooit saté gezien, laat staan geproefd. Ik had vroeger de veel ambachtelijkere Belgische snackcultuur wel een stuk hoger zitten dan de Nederlandse, die alles diepgevroren van de groothandel zo het vet in donderde. Dat mensen saté in satésaus vertalen zegt vooral iets over die mensen. Net als lui die met een "lader" een snoertje bedoelen, met een "MP3" een speler en met een "band" een "wiel" of omgekeerd.
Zuur komt zeker niet uit Indonesië, da's dus een broodje aap. Het beestje wordt nog steeds op Celebes gegeten trouwens.
Het in zuur en pekel inleggen is al veel eerder naar ons land gekomen.