Terwijl de Russen zich volgens hun politici geen zorgen hoeven te maken over de sancties die de wereld hen oplegt in verband met de Oekraïne-crisis, maken Nederlandse boeren zich wel zorgen over de sancties die Rusland hen oplegt.

Rusland haalt 85% bloemen uit Nederland
Rusland is een belangrijke exportpartij voor de Nederlandse boeren en tuinders. Groente- en fruittelers exporteren voor 600 miljoen euro per jaar, bloementelers voor 350 miljoen (5% van de Nederlandse bloemen- en plantenexport). De Russen halen maar liefst 85% van hun bloemen uit Nederland, maar in tijden van onrust en schaarste kun je bloemen - een luxe product - zonder problemen missen.

Marginale marges en prijsbederf
Groenten- en fruittelers leven van marginale marges. Nu er productie overblijft in een situatie die toch al op overaanbod leek, zorgt prijsbederf voor een inzakkende markt voor tuinbouwproducten. Slechts een procent overaanbod doet de prijzen van een gehele agrarische markt in de regel fors dalen. Het feit dat ook Polen zijn export naar het Oosten kwijtraakt, versterkt deze situatie (zie hieronder).

Agrarische producten gemakkelijk doelwit
De boeren maken zich ongerust, omdat 'politiek ingegeven sancties van Rusland in het verleden steevast een importverbod op agrarische producten [betroffen]', schrijft Trouw. Daarbij zijn versproducten een gemakkelijk doelwit, zoals de importstop op Poolse groenten en fruit laat zien.
Nederlandse versleveranciers mogen nog wel aan Rusland leveren, maar blijken huiverig. Het is eenvoudig om een vrachtwagen vol aan de grens te stoppen vanwege een 'voedselveiligheidsprobleem' - er is immers altijd wel iets te vinden. Omdat het een vers product betreft, kan de handelaar zijn koopwaar op dat moment weggooien en blijft hij met de kosten zitten. Voorts hikt de handel aan tegen uitwerking van de nu ingestelde financiële boycot voor exporteurs en financiële tegenmaatregelen vanuit Rusland. Daarmee is het risico van handel op Rusland groot en niet verzekerbaar geworden.

Poolse producten doen prijzen dalen
De Russische ban tegen Poolse groenten en fruit zorgt nu al voor gevolgen voor de prijzen die Nederlandse telers krijgen. Nico van Ruiten, voorzitter LTO Glaskracht zegt in Trouw: "Al het Poolse groente en fruit komt nu met name naar de Duitse markt, die al vol zit. Hierdoor daalt de prijs. Paprika's en tomaten brengen nog maar 5 cent per kilo op. Dat merken we in Nederland, als grootste exportland van groente en fruit ter wereld." Polen zelf heeft inmiddels steun gevraagd aan de EU omdat 'door het Russische embargo op de import van groente en fruit vanuit Polen de sector dit jaar een verlies [zou] lijden van zo'n 500 miljoen euro'.

'Uiterst speculatief'
In Boerderij noemde Gert Mulder, voorzitter van groente- en fruithandelsplatform Frugi Venta, een mogelijke boycot afgelopen week 'uiterst speculatief'. Mulder stelt: "Voeding is wat dat betreft geen strategisch product, ze zouden hun eigen bevolking ermee tekort doen door een importverbod op te leggen". Rusland sprak Mulder gisteren tegen.

De op marginale opbrengsten drijvende Nederlandse primaire groenten- en fruitsectoren leven in onzekere tijden.
Dit artikel afdrukken