Van alle Europeanen eten Nederlanders het minste groente en fruit, meldt Nieuws voor diëtisten. Van de Nederlandse mannen eet 26% dagelijks 1 tot 4 porties groente en fruit, van de Belgische mannen is dat 70%. De Nederlandse vrouwen bungelen met 32% onderaan de Europese lijst, Belgische vrouwen doen het met 73% nog beter dan de mannen. De Europese gemiddelden zijn voor mannen 49% en vrouwen 54%. De cijfers over de groente- en fruitconsumptie van de Europeanen zijn te vinden in een tabel in een rapport van Eurostat, het EU-statistiekbureau, dat het dagelijks leven van mannen en vrouwen in de EU vergelijkt. Het rapport vergelijkt naast voeding ook werken, wonen, leven, groeien, gezondheid en internetgebruik van vrouwen en mannen in de EU.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hetzelfde geldt voor peulvruchten en maïs, die in bepaalde landen als groenten meetellen.
Twijfel bij de getallen.
Aardappel is bij ons géén groente, in de andere landen wél.
Consumptie Nederland van aardappel en aardappelproducten 65kg/pppj - de Boerderij.
M.i. worden bij zo'n grote hoeveelheid de andere gezondere groentes deels verdrongen, reden voor het VC om de aardappel richting het koolhydraten-verdomhoekje te schuiven.
"Van alle Europeanen eten Nederlanders het minste groente en fruit.."
En ze staan ook niet in de top 10 van Europese vleeseters..!
Wat eten ze dan voornamelijk .?
Boterhammen met pindakaas of pannenkoeken ?
Dat is het ! Snacks en pizza's !
Marc, dat ze meer groenten eten 'bij' de maaltijd, kan misschien kloppen.
Maar zowel in Duitsland als in Frankrijk worden groenten (salades) als 'voor'-gerecht geserveerd. En in beide landen zie je meer maaltijdsalades (in Duitsland b.v. met fijngesneden worst er door of met zurige kool, worteltje, komkommer en sla etc.) en in Frankrijk met 'van alles' er door zoals Salade Niçoise.
Ik waag me niet aan een discussie over de betrouwbaarheid van de cijfers waaraan de conclusies worden verbonden. Uit eigen waarneming is wel duidelijk dat we in Nederland gemiddeld meer groenten eten bij de maaltijd dan in landen als Frankrijk, Italië en Duitsland. Dat tekent zich met name op groenten. Fruit is lastiger; de spreiding tussen 1 tot 4 stuks per dag is wel erg ruim.