Dit blijkt uit het onderzoek door de European Healthy Lifestyle Alliance, een organisatie die de Europese Unie voorziet van wetenschappelijke informatie over gezondheid. Jaarlijks drinkt de gemiddelde Nederlander 93 liter aan frisdrank, fruitsappen, energie- en sportdranken. België volgt met 91,4 liter per persoon en Duitsland staat op de derde plek met 83,8 liter per persoon.

Omgerekend drinkt een Nederlander ongeveer een beker suikerhoudende drank per dag. Dit verhoogt het risico op diabetes type 2 met 26%. Ook vergroot het de kans op overgewicht en tandbederf. Deze afnemende gezondheid leidt tot meer zorgkosten.

Mexico wereldkampioen
Wereldwijd gezien drinken de Mexicanen de meeste suikerhoudende dranken. Een gemiddelde Mexicaan consumeert per jaar 146,5 liter aan suikerhoudende drank, gevolgd door Chilenen (143,8 liter) en Amerikanen (125,9 liter). Op de wereldranglijst staat Nederland op de 7e plaats. De laatste jaren zijn vooral de energiedrankjes sterk in opkomst.

Vorig jaar maakte onderzoeksbureau Euromonitor bekend dat Nederlanders over het algemeen een grote voorliefde hebben voor suiker en gemiddeld 102,5 gram suiker (ruim 23 suikerklontjes) per dag consumeren. Dat is meer dan het dubbele van de 50 gram die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als dagelijks maximum adviseert. Als het over de totale suikerinname gaat, staat Nederland wereldwijd op de derde plaats, na de Verenigde Staten en Duitsland.
Dit artikel afdrukken