Omgerekend drinkt een Nederlander ongeveer een beker suikerhoudende drank per dag. Dit verhoogt het risico op diabetes type 2 met 26%. Ook vergroot het de kans op overgewicht en tandbederf. Deze afnemende gezondheid leidt tot meer zorgkosten.
Mexico wereldkampioen
Wereldwijd gezien drinken de Mexicanen de meeste suikerhoudende dranken. Een gemiddelde Mexicaan consumeert per jaar 146,5 liter aan suikerhoudende drank, gevolgd door Chilenen (143,8 liter) en Amerikanen (125,9 liter). Op de wereldranglijst staat Nederland op de 7e plaats. De laatste jaren zijn vooral de energiedrankjes sterk in opkomst.
Vorig jaar maakte onderzoeksbureau Euromonitor bekend dat Nederlanders over het algemeen een grote voorliefde hebben voor suiker en gemiddeld 102,5 gram suiker (ruim 23 suikerklontjes) per dag consumeren. Dat is meer dan het dubbele van de 50 gram die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als dagelijks maximum adviseert. Als het over de totale suikerinname gaat, staat Nederland wereldwijd op de derde plaats, na de Verenigde Staten en Duitsland.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat betreft het 70% koolhydraat dieet bij een gezonde populatie heb ik nog even navraag gedaan bij Robert. Zijn antwoord:
“Hoi Frank,
Het ging over de Kitava Study. Volgens een vorige bron 70% KH inderdaad. Kan die niet vinden. Deze wel: https://www.sciencebasedmedicine.org/what-can-we-learn-from-the-kitavans/
69% koolhydraten en 80% rookte dagelijks"
ps raar toch dat die zogenaamd 'gezonde' superkleine flesjes met goede darmflora-bacteriën bijna niet naturel - zonder suiker/kunstmatige zoetstof - verkrijgbaar zijn? ik adviseer de 1 liter verpakking Acidophilusdrink van Zuiver Zuivel: Lactobasillus acidophilus en Lactobacillus casei, L casei 431® (de Plantago is van nature altijd al aanwezig). Zeer goede ervaringen mee bij darmproblemen (niet alleen bij mij)... met 500 ml per dag (100 is te weinig). omgerekend veel goedkoper... en niet in plastic. en Geweldig lekker! Ook zonder suiker of darmproblemen. In smaak niet te vergelijken met die zogenaamde 'gezondheidszuivel' met 8-14% suiker (of zonder). (bijna) net zoals de smaak van de volle landmelk uit de glazen fles niet te vergelijken is met de smaak van 'volle' supermarktmelk. maar welk kind heeft hier kennis van?
De mijne wel ;)... en die genieten van die kennis (waardoor ik eigenlijk wel verplicht wordt om iets verder te fietsen ;)... zo wisselwerkt, verplicht en ontwikkelt dat bij voedingskundige educatie...
net zoals mijn zoon nu zelfstandig de tuin ingaat om de verse kruiden te kiezen.... ik heb vaak de 2e stem ;)... maar zijn keuze's en methoden blijken nog beter te zijn :(
Let op mensen! Bas Buurman is een topkok in wording! (en volgt de opleiding... goede stage-adressen in Nijmegen e.o. welkom ;)... mail me!!!
Suiker is vaak een manier om gebrek aan kwaliteit/smaak te verbergen ('verbeteren'). Kwaliteit en smaak bewustzijn? Waarderen/kennis van pure smaken? Ontwikkeling daarvan - bijv. via fermentatie? We zijn hierin een onderontwikkeld land. Enkele toprestaurants daar gelaten, zoals 'Puur' in Berg en Dal. Die de Japanse cuisine veel meer dan evenaart. Dankzij één chef.
En nogmaals: suiker mag - zonder bezwaren! zelfs een Twix zo af en toe. we moeten ook n beetje kunnen genieten van zoetigheden. binnen een gezond voedingspatroon. En niet te veel... zelfs al is het goede onverhitte honing met al haar waardevolle stoffen (véél beter dan witte suiker... een onderscheid dat niet genegeerd mag worden door een voedingsdeskundige met kennis van de waardevolle stoffen in honing). maar dat geldt ook voor noten en natuurlijk vlees/vis. of dadels en vijgen. supergezond. met mate... (al is Robert's 70% koolhydraat voorbeeld met lang levende populatie - zoals ik mij herinner - hiermee nog steeds in tegenspraak)
@13:bedankt voor deze links. overigens beweer ik niet dat 'sap' goed is bij bestaande diabetes. wel dat er grote verschillen tussen sappen zijn en dat geklaarde appelsap niet te vergelijken is met versgeperste met pulp. en dat sommige sap wel goed is in voorkomen van diabetes volgens onderzoeken (in ieder geval positieve effecten op een aantal parameters... er zijn maar weinig natuurlijke stofjes bekend die echt in staat zijn de werking van de pancreas/eilandjes te verbeteren/herstellen). dat heeft niks met 'vinden dat/democratie' te maken maar is gebaseerd op onderzoek (hiermee ga je de fout in).
en dat je daarmee niet moet overdrijven... maar dat geldt voor alles. de suikerinname beperken doe ik niet door de goede sappen/smoothies te beperken, die ik met mate aanbied (zonder enige angst voor een DB2 effect bij mijn kinderen). maar door geen fris, snoep en junkfood aan te bieden (nou ja, af en toe wel)... of chocopasta op het desembrood. en te letten op verborgen suikers.Teveel suikers zijn mogelijk erger dan teveel zout (en voor beiden geldt: des te meer beweging, lichamelijk werk - zweten - des te meer je van beiden kunt hebben... net zoals de context van een natuurlijk gevarieerd dieet - en daarmee samenhangend een goede darmflora - belangrijk is en krachtig meehelpt bij het 'metaboliseren').
en ipv troebele appelsap een appel en kraanwater? Prima! van een appel is in ieder geval het DB2 voorkomende effect overtuigend aangetoond in meerdere onderzoeken... ondanks de aanwezige suikers.
ik wil mijn kinderen een gevarieerd natuurlijk dieet aanbieden. mediterraan en wetenschappelijk geïnspireerd, maar (inter)nationaal ingevuld in eigen stijl en met culinaire aspiraties. variatie in natuurlijk drinken hoort daar ook bij. nagenoeg onbewerkte sappen/smoothies, thee's, koffie, water, karne/volle landmelk (ook in melk zitten van nature suikers... maar die calcium heeft een kind echt nodig). Met Yoghidrink e.d. ben ik al lang geleden gestopt (een tussendoors experiment met Arla daargelaten).... Chocomel vond ik wat moeilijker... maar ook die is inmiddels gesneuveld. Cola e.d. komt mijn huis niet meer in... behalve bij een verjaardagsfeestje. Al deze bijgezoete drankjes voorkomen ook de calcium opname door het lichaam.... en een goede darmflora... denk je je kind voldoende extra calcium te geven door Yoghi drink of Chocomel? Mooi niet. En Cola breekt je botten af.... niet alleen door de toegevoegde suiker/vervangers.
@6: nog even over je laatste opmerking: ik vraag je niet om als vrijwilliger te gaan werken. ik wijs op de grote manco in de politiek, de voedingskunde niet als vak in het onderwijs verplicht te stellen. terwijl de maatschappelijke gevolgen van een gebrek aan voedingsbewustzijn overduidelijk zijn. juist ook in ons land met onze 'topposities' en overgroot gebrek aan!
In Nederland is de verhouding in kristalsuiker 50/50 en in HFCS zit in Nederland altijd meer glucose dan fructose. (Fructose wordt in de lever omgezet in glucose, dus HFCS in Nederland is dan minder 'eng' )
Er wordt voor de omzetting van fructose vaak verwezen naar de omzetting van fructose bij dieren. Maar dit proces verloopt bij mensen anders. Het is daarom zinvol conclusies alleen te trekken op basis van menselijke studies. Eerder vond ik dit overzichtsartikel over HFCS http://advances.nutrition.org/content/4/2/236.long
Dit vond ik eerder over leververvetting http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(13)01040-8/abstract
Heren ik laat het hierbij. Ik wil niemand overtuigen maar informatie verstrekken voor diegene die daar belangstelling voor hebben. Als je graag HFCS 'enger' wil vinden dat kristalsuiker dan mag je dat uiteraard zelf weten. Vinden dat sap goed is voor diabetes, ook dat mag. We leven in een democratisch land waar voor voeding geldt dat meningen veel belangrijker zijn dan de onderbouwing daarvan. Prima, maar ik ga dan liever van het lekkere weer genieten ;).
ps over HF zijn eerdere lijnen op FL geweest... ik zal hier later op terugkomen, indien je wenst, maar ik vroeg Liesbeth eigenlijk om wetenschappelijke ondersteuning van haar eigen chat... dat het niet uitmaakt. dus graag antwoord als je kennis van dat vergelijkende onderzoek bezit. ik wijs niets af en sta er open voor.