In Nederland hebben we veel ‘verdwaalde’ bomen. Zo heten bomen die buiten beboste gebieden groeien. Je zou ze ook 'natuur' kunnen noemen, maar vooral in Nederland is natuur een zaak van ruimtelijke planning. Bomen die niet gepland zijn en als zaailing van een bewust geplante boom lukraak ergens buiten de planning terechtkomen, krijgen daarom het etiket 'verdwaald'.

Een team onderzoekers ging rekenen aan dit soort bomen. Ze kwamen erachter dat we veel biomassa over het hoofd zien doordat we bomen die niet in een bos staan niet meenemen in berekeningen over de biomassa.

De verdwaalde bomen kwamen de onderzoekers op het spoor door AI los te laten op satellietbeelden. In totaal blijkt er in Europa 15 miljoen hectare aan verdwaalde bomen te bestaan. We zien op deze manier één miljard ton biomassa over het hoofd. Volgens onderzoeker Martin Brandt zouden we deze bomen mee moeten nemen in klimaatmodellen en inventarissen van biomassa.

Uitgerekend Nederland blijkt kampioen verdwaalde bomen; 25% van onze bomen staat buiten het bos. In een bebost land als Finland is dat maar 2%.

Brandt legt uit dat in landen zoals Nederland verdwaalde bomen een belangrijke rol spelen bij “het bevorderen van biodiversiteit, het creëren van microklimaten, het bieden van leefgebieden, het verbeteren van het landschap en het reguleren van de watercycli”. De natuur is slimmer dan onze planning van aanplant.
  • Deel
Druk af