Ligt de toekomst van de Nederlandse landbouw wellicht in de bosbouw? Als het aan de Wageningse boombioloog Ute Sass-Klaassen ligt wel.

In een interview in de Volkskrant suggereert Sass het "opheffen van onbenutte landbouwgronden, zodat we rondom onze steden meer (gemengd) bos kunnen aanleggen." Dat heeft talloze voordelen, zoals vergroting van de biodiversiteit, afvangen van CO2-uitstoot en vergroten van de verbinding tussen burger en natuur. We kunnen er zelfs ons eten vandaan halen, door er voedselbossen van maken.

Sass: "We beseffen steeds meer hoe belangrijk bossen zijn, voor het klimaat, het microklimaat, de bodem, de waterhuishouding. Ze binden CO2, leveren duurzame bouwmaterialen, hebben recreatiewaarde. Ze vangen fijnstof af en zijn een belangrijke bron van biodiversiteit. Een doordat ze de luchtvochtigheid in stand helpen houden, geven ze verkoeling. Dat kan het landschap erg opwaarderen, vooral nabij stedelijke gebieden."

Uit een recente studie bleek dat de aanplant van zo'n 1,6 miljard hectare bos een einde zou kunnen maken aan de toename van CO2 in de atmosfeer en deze zelfs terug zou kunnen brengen op vooroorlogs niveau.

Het bos van de toekomst is geen stil natuurgebied, maar een werkbos.
de Volkskrant - Maak bosbouw de nieuwe landbouw
  • Deel
Druk af