Het onderzoek heeft drie waterstromen in kaart gebracht: groen (regenwater), blauw (grond en oppervlaktewater) en grijs (vervuild water). Zowel de productie als consumptie van water tellen mee om de Water Foodprint per land (en per hoofd van de bevolking) te berekenen. Ook het water dat nodig is om bijvoorbeeld vlees of granen te produceren wordt meegerekend in de virtuele waterstromen die zijn gebaseerd op de handel in landbouw- en industriële bulkgoederen.

In die opstelling blijkt Nederland negende te staan op de lijst van waterimporterende landen, met 71 Gm3 per jaar. Op de eerste plaats staat de Verenigde Staten met 234 Gm3/y, gevolgd door Japan, Duitsland, China, Italië, Mexico, Frankrijk en Groot-Brittanië.
Overigens staan de VS ook op de eerste plaats van de virtuele water-exporterende landen, met 314 Gm3/y.

De samenvatting van het rapport luidt als volgt:
This study quantifies and maps the water footprint (WF) of humanity at a high spatial resolution. It reports on consumptive use of rainwater (green WF) and ground and surface water (blue WF) and volumes of water polluted (gray WF). Water footprints are estimated per nation from both a production and consumption perspective. International virtual water flows are estimated based on trade in agricultural and industrial commodities. The global annual average WF in the period 1996–2005 was 9,087 Gm3/y (74% green, 11% blue, 15% gray). Agricultural production contributes 92%. About one-fifth of the global WF relates to production for export. The total volume of international virtual water flows related to trade in agricultural and industrial products was 2,320 Gm3/y (68% green, 13% blue, 19% gray). The WF of the global average consumer was 1,385 m3/y. The average consumer in the United States has a WF of 2,842 m3/y, whereas the average citizens in China and India have WFs of 1,071 and 1,089 m3/y, respectively. Consumption of cereal products gives the largest contribution to the WF of the average consumer (27%), followed by meat (22%) and milk products (7%). The volume and pattern of consumption and the WF per ton of product of the products consumed are the main factors determining the WF of a consumer. The study illustrates the global dimension of water consumption and pollution by showing that several countries heavily rely on foreign water resources and that many countries have significant impacts on water consumption and pollution elsewhere.

Een flink aantal landen dat met watertekorten kampt, blijkt tot de belangrijkste blauw water-exporterende landen te behoren: de VS, Pakistan, Pakistan, India, Australië, Oezbekistan, China en Turkije. Hoe houdbaar is het gebruik van blauw water voor exportproducten in landen waar dat schaars is?


Fotocredits: Joost J. Bakker IJmuiden

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken