Op het Nationale Park De Hoge Veluwe gaan per direct de 'varkenspoortjes' dicht om te voorkomen dat eventueel met Afrikaanse varkenspest besmette varkens van buitenaf het Park binnenkomen. Het gaat om een tijdelijke maatregel, maakt het Park bekend. De Hoge Veluwe is een omrasterd natuurgebied.

Afrikaanse varkenspest (AVP) is een besmettelijke virusziekte met dodelijke afloop voor varkens en wilde zwijnen. In september werd AVP aangetroffen in België; inmiddels zijn daar 155 besmette wilde zwijnen aangetroffen. Uit voorzorg zijn binnen de afgeschermde zone alle 6.000 'gewone' varkens geruimd.

Met het sluiten van de varkenspoortjes, die bedoeld zijn om migratie tussen de Hoge Veluwe zelf en omliggende natuurgebieden mogelijk te maken, wil het Park de circa 80 zwijnen in het park beschermen. Het virus kan zich ook via besmette materialen en levensmiddelen verplaatsen. Jakob Leidekker, hoofd Bedrijfsvoering van het Park: "Dat laatste is vrijwel onmogelijk te voorkomen. Maar dat neemt niet weg dat wij nu al wel kunnen doen wat binnen onze macht ligt." De herten in het Park kunnen via het raster nog in en uit lopen.
De Hoge Veluwe - NP De Hoge Veluwe sluit Park voor wilde zwijnen ? Park Hoge Veluwe
  • Deel
Druk af