Volgens Time mag het weer. En als Time het zegt, is het niet zomaar. Het nieuws kwam al minstens een decennium van de paleo's, maar nu komt het uit Cambridge.

Ook The Washington Post bevestigt het en citeert een bekend culinair columnist als bron met autoriteit.

Boter mag weer. Cholesterolniveau is onzin en Ancel Keys - de man van de 'let op vet'-campagne - was een bedrieger. Dat is nu officieel. Maar, zegt professor Patrick Mullie van de Vrije Universiteit van Brussel, pas op voor het "het Bokrijk-effect", "de nostalgie van de stevige klomp hoeveboter die over een stuk vlees smelt, want vroeger was alles beter. Dat mensen toen veel jonger stierven, vergeten we voor het gemak."

Mullie pleit voor gezond verstand: "Een worstje in de pan of wat boter over de vis, dat moet je niet verketteren, dat geeft brandstof, smaak, voldoening... Maar ik ben altijd een beetje bang voor hypes, zodat de man in de zetel denkt: 'Laat me nog een curryworst nemen, vet is toch niet slecht.' Alles met mate, in functie van je beweging en gezondheid."

Smeer jij vanaf nu dubbeldik boter op je brood en neem je nog een extra braadworst? Of hou je het bij karig én even karig boter als je vet neemt, maar zweer je wel het wagensmeer af dat Eleanor Roosevelt je nog aan wilde smeren?Fotocredits: Time, cover, uitsnede

Dit artikel afdrukken